Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wet FinanciŽle Dienstverlening treedt per 01-01-2006 in werking

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Dinsdag 6 december 2005
Per 1 januari 2006 vinden er veranderingen plaats waar veel mensen mee te maken krijgen. Denk aan de invoering van het nieuwe zorgstelsel en de nieuwe levensloop-regeling. Echter zal het minder bekend zijn, dat na veelvuldig uitstel per 1 januari een nieuwe wet in werking moet treden, waar in de toekomst heel veel mensen mee te maken krijgen. Deze wet is de Wet FinanciŽle Dienstverlening; de Wfd.

Dit is niet zomaar een nieuwe wet, maar een wet waar velen vroeg of laat zeker iets van gaan merken. En dan niet negatief, maar juist positief. In het kort komt het erop neer, dat er eisen worden gesteld aan financiŽle dienstverleners.

De financiŽle dienstverleners zijn bemiddelaars, aanbieders en adviseurs van financiŽle produkten. Deze dienstverleners kunnen actief zijn op het gebied van diverse financiŽle activiteiten: Verzekeren in leven-en schadeprodukten, hypothecaire- en consumptieve-kredieten, maar ook produkten m.b.t. betalen, sparen en electronisch geld. Ook de diensten met betrekking tot beleggingsobjecten en effecten behoren tot de activiteiten.

Voor iedere activiteit zal een dienstverlener een vergunning moeten aanvragen. Deze vergunning wordt echter pas vertrekt als de financiŽle dienstverlener aan de eisen van de Wfd voldoet. Deze eisen houden voornamelijk in, dat bestuurders van een organisatie deskundig en betrouwbaar moeten zijn, dat ze aangesloten zijn bij een klachteninstituut, een goede administratieve organisatie en dat er financiŽle zekerheid is in de vorm van een aansprakelijkheidverzekering. Tevens is er sprake van een zorgplicht naar de klant.

Deze zorgplicht houdt in, dat samen met de consument een duidelijk klanten-profiel wordt gemaakt van diens financiŽle positie, zijn kennis van financiŽle produkten, zijn behoeften, doelstellingen en risicobereidheid. Daar hoort vervolgens een advies bij wat aansluit bij dit profiel. Het e.e.a. wordt vastgelegd en enkele jaren later zal het profiel nog eens gecontroleerd worden.

Hier ligt de verantwoordelijkheid van de consument; deze zal zich net als de financiŽle dienstverlener transparant moeten opstellen. Beide zullen 'open kaart' moeten spelen. Dit is de enige bijdrage van de consument.

Wel is het de consument die zijn handtekening zet en zich verantwoordelijk moet gedragen met betrekking tot de aankoop van een financieel produkt. De wet pleit de consument dus niet vrij, maar wil deze welk beschermen door eisen te stellen aan de financiŽle dienstverleners.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet