Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen en beleggen: mogelijkheden en kosten

Auteur: Ivo van Vugt maandag 9 december 2013
Een belangrijk verschil tussen sparen en beleggen is het kostenplaatje. Een spaarrekening heeft een lage kostenstructuur. Hoe lager de kosten, hoe hoger de rentevergoeding kan zijn. De kosten bij beleggen zijn zeer divers. Vaak is er sprake van aan- en verkoopkosten van de onderliggende waarden (aandelen, obligaties, fondsen). Ook worden beheers- en administratie kosten in rekening gebracht. Dit kan oplopen tot enkele procenten op jaarbasis.

Er zijn veel verschillende soorten spaarrekeningen. Deze onderscheiden zich naast de rentevergoeding ook door beperkingen. Je kunt denken aan minimale of maximale aan te houden saldi of beperkingen met betrekking tot opname en stortingsmogelijkheden. De kosten die banken rekenen voor het openen van een bankrekening verschillen per aanbieder. Bij sommige aanbieders kun je gratis een spaarrekening openen om op te sparen.

De mogelijkheden om te beleggen zijn eindeloos. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties of fondsen etc. Ook de keuze in hoe je gaat beleggen is groot. Ga je beleggen via een bank of vermogensbeheerder, via een verzekeringspolis of via internet? Ga je zelf beleggen of laat je iemand anders voor jouw beleggen?

Als je zelf gaat beleggen, let dan op de kosten. De banken brengen je aan- en verkoopkosten in rekening. Als je belegt via internet (een online broker) kun je aardig wat kosten besparen. Veel bedrijven bieden deze vorm van beleggen aan. Deze vorm is een stuk goedkoper dan wanneer je je orders via een beleggingsadviseur doorgeeft. Klik hier voor de tarievenoverzicht van de online brokers.

De kostenstructuur van de meeste beleggingsfondsen is vrij ingewikkeld. Je betaalt niet alleen de eenmalige kosten, zoals aan- en verkoopkosten, maar ook doorlopende kosten als beheerloon, performance fees (grofweg tussen de 1 en 1,5 procent), administratiekosten en bewaarloon. De doorlopende kosten maken beleggen in fondsen juist zo duur. Voorheen betaalden beleggers in Nederlandse fondsen nog een andere belangrijke kostenpost, de zogenaamde spread. Boven op de intrinsieke waarde van het fonds moest je nog een bepaalde opslag en afslag betalen van circa 1,5 procent bij aan- en verkoop. Begin dit jaar is de spread echter afgeschaft.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Sparen en beleggen: Het rendement
Switchen tussen sparen en beleggen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers