Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Voelt u zich als kleine belegger ook de klos?

Auteur: Henk Folkers, TradingPort Woensdag 11 oktober 2006
Heeft u de grote kop in de zaterdaguitgave van de Telegraaf van 30 september ook gelezen? Kleine beleggers de klos. Wat blijkt? Als u de trotse bezitters bent van een beleggingsverzekering en/of een beleggingsfonds dan kunt u ophouden met dromen van mooie rendementen waarmee u later leuke dingen van plan was. In veel gevallen verdient u niks aan uw jarenlange inleg of is het rendement zelfs negatief.

De AFM hield een tot nu toe geheim gehouden onderzoek naar beleggingsverzekeringen, zoals bijvoorbeeld lijfrentepolissen en levensverzekeringen op basis van aandelen. Ze toont aan dat verzekeraars dermate hoge kosten in rekening brengen, dat hun klanten vrijwel nooit zullen kunnen profiteren van meeropbrengsten. Ook blijkt dat klanten eigenlijk altijd in het ongewisse zijn gehouden over deze kosten. Het zoveelste Dexia,Sprint- of KoersPlan, Leaseverlies of Payback schandaal dus.

De uitkomsten van het onderzoek zijn zo schokkend, dat gevreesd wordt voor oproer onder consumenten. De uitkomsten zouden geheim blijven, maar zijn nu toch gepubliceerd. Diverse onderzoeken van Money View en Independer ( al in 2000) hebben eveneens aangetoond dat er verborgen en te hoge kosten zijn bij beleggingsverzekeringen. Ook de Consumentenbond gaat nu een onderzoek doen. Het gaat om kosten als; introductiekosten, de administratiekosten, de poliskosten en de beheerskosten.

De meeste bezitters van een beleggingsverzekering hebben geen flauw idee van hoe weinig van hun inleg door verzekeraars concreet wordt belegd. Alleen het resterende bedrag wordt belegd, waardoor de waarde van dit soort producten meestal pas na tien tot twaalf jaar Łberhaupt boven de inleg kan uitkomen, met een meezittende beurs. Voor die tijd heeft u dus helemaal niks verdiend, alleen maar geld verloren. Bovendien stoppen de meeste verzekeraars het geld in hun eigen beleggingsfondsen, die niet echt bekend staan om hun hoge rendementen. Zelf beleggen levert al snel dertig procent meer op!

Het woord beleggingsverzekering krijgt nu ineens een andere betekenis. De enige zekerheid is dus dat er een hoop kosten van uw inleg wordt afgehaald.

Voor vermogensgroei moet je zorgen dat je de kosten laag zijn en de potentiŽle opbrengst hoog. En daarom is een beleggingsverzekering niet een slimme manier om geld te laten groeien. Dus kies voor een transparante en flexibele vermogensbeheerder. Natuurlijk, dat is wat BeleggersvoorBeleggers ook biedt en het is best een beetje koren op onze molen.

Wie een goed gespreide portefeuille opbouwt voor de lange termijn, zo heeft de historie geleerd, kan zich geen echte buil vallen. Daarmee heeft u in ieder geval vele malen meer kans op veel beter rendement dan waarvan volgens het onderzoek sprake kan zijn.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet