Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Aandelen

Bij het woord beleggen denken mensen al snel aan aandelen. Het is immers een veel voorkomende beleggingsvorm. Op de volgende internetpagina's gaan we dieper in op het beleggen in aandelen. Zo wordt er uitgelegd wat beleggen in aandelen precies is, de voor- en nadelen van deze beleggingsvorm en hoe het in zijn werk gaat. Ook wordt er wat verteld over de risico's die het beleggen in aandelen met zich mee brengt. Daarnaast krijg je nog wat nuttige tips over deze beleggingsvorm.

Wat zijn aandelen?
Een aandeel is niets anders dan een (verhandelbaar) bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Wanneer je een aandeel koopt, wordt je dus voor een deel eigenaar van een bedrijf. Als aandeelhouder heb je daardoor recht op inspraak tijdens aandeelhoudersvergaderingen en deel je mee in de eventuele winst van het bedrijf. Door aandelen te verhandelen kun je winst maken, maar ook verlies.

De waarde van een aandeel is gebaseerd op de winst en de winstverwachting van een bedrijf. Hoe hoger de verwachte winst, hoe hoger de prijs van een aandeel. De prijs van aandelen komt tot stand op de beurs, in Nederland is dat de Euronext Amsterdam.

Het rendement van een aandeel bestaat uit twee delen:
  • Dividendrendement: Maakt het bedrijf waarin je investeert winst, dan deel je daar als aandeelhouder in mee. Je krijgt een winstuitkering in de vorm van dividend, die kan worden uitbetaald in contanten (cashdividend) of in nieuwe aandelen (stockdividend). Maar wordt er in een jaar heel weinig of geen winst gemaakt, dan krijg je geen dividend!
  • Koersresultaat: Als je aandelen tegen een hogere prijs verkoopt dan dat je ze gekocht hebt, maak je koerswinst. Maar als de waarde van je aandelen daalt, en je verkoopt, dan is er sprake van koersverlies. De koersen kunnen flink schommelen, daarom is timing cruciaal.
Voordelen:
Het rendement van aandelen kan, zeker op de lange termijn, hoger zijn dan van bijvoorbeeld obligaties of een spaarrekening.
Uitdagende en spannende manier van beleggen.

Nadelen:
Beleggen in aandelen vraagt een actieve houding, de nodige tijd en kennis van zaken.
Het rendement van aandelen kan sterk fluctueren. Hierdoor kun je winst maken, maar ook je inleg kwijtraken. Beleggen in aandelen is daardoor een relatief risicovolle manier van beleggen.
Hoge kosten wanneer je niet zo vaak en met kleine bedragen belegt.
De aanschaf van aandelen
Alternatieven aandelen
Mister Money TopTips

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat er nog niet genoeg duurzaam belegd wordt met pensioenen?
Wist u dat 1 op de 3 pensioenfondsen grote financiŽle problemen heeft?
Wist u dat de pensioenkorting waarschijnlijk van de baan is?
Wist u dat: Beursgorilla Jacko voor de 11e keer op rij de AEX heeft verslagen?
Wist u dat beleggen in goud niet altijd zo veilig is als het lijkt?