Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Aangifte tips: Vermogen in Box 3

Auteur: Mister Money i.s.m. Ivo van Vugt vrijdag 3 januari 2014
Ondanks dat de belastingaangifte over 2014 nog ver weg is, is het wel verstandig om hier nu al bij stil te staan. Er zijn namelijk tal van belastingweetjes die u wellicht wat geld kan besparen. Mister Money trakteert u op enkele handige belastingtips.

In dit artikel gaan wij dieper in op de belastingaangifte en het vermogen in Box 3. Dit vermogen bestaat uit sparen en beleggingen. De waarde van uw vermogen in Box 3, met als peildatum 1 januari opgeteld en verminderd met schulden, vormen de grondslag voor vermogensrendementsheffing. Overigens hoeft slechts over een gedeelte betaald te worden; de eerste 21.139 euro zijn vrij van heffing, voor fiscale partners geldt een bedrag van 42.278 euro.

Ongeacht hoeveel rendement je maakt, gaat de fiscus ervan uit dat je een rendement van vier procent behaald over dat gemiddelde vermogen boven de vrijstelling. Over dat ‘rendement’ wordt 30 procent belasting berekend. 4% maal 30% is 1,2%.

Box 3 inkomen verlagen:
Ten eerste is het alleen zinvol om de onderstaande mogelijkheden in overweging te nemen als je boven de vrijstellingen in box 3 (sparen en beleggen) uitkomt.

De vrijstellingen in 2014:
Per belastingplichtige € 21.139 euro
Voor 65+ is een extra vrijstelling afhankelijk van inkomen

De totale vrijstelling voor uw vermogen in box 3 voor een gehuwd paar is dan:
2 * 21.139 euro
Uitkomst: 42.278 euro

1. Verlaag vermogen door schenking
Een manier om het vermogen te verminderen is om geld aan derden over te dragen, middels schenking. Een schenking is in principe belast, maar er zijn belastingvrije schenking mogelijk. In 2014 mag je € 5.229 euro per kind per kalender jaar schenken. Je mag ook eenmalig € 25.096 euro aan jouw eigen meerderjarig kind (18 tot 40 jaar) vrij schenken. In andere gevallen is er een vrijstelling van € 2.092 euro. 

Giften
Giften aan goede doelen kunnen eveneens fiscaal aftrekbaar zijn. Echter, de gift moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Alleen de instellingen die de Belastingdienst heeft aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instellingen kunnen van de fiscale voordelen gebruikmaken. Daarnaast moet de gift boven de één procent van het gezinsinkomen uitkomen én moet de gift minimaal 60 euro bedragen. Het kan daarom verstandig om jouw giften te bundelen en slechts een keer per jaar een grote gift te doen. Let op: er is ook een maximum aan fiscaal aftrekbare giften verbonden, er mag namelijk niet meer dan tien procent van het gezinsinkomen als gift worden geschreven.

Indien je ieder jaar een redelijk bedrag aan dezelfde instelling schenkt middels een schenkingsakte van de notaris, is deze zelfs onbeperkt en volledig in aftrek te nemen.

2. Kleine schulden wegwerken
Heeft u kleine schulden? Wellicht is het verstandig om deze voor het einde van het jaar weg te werken. Een schuld van 2.900 euro of minder werkt namelijk niet verlagend voor uw vermogen in Box 3.
Het wegwerken van een kleine schuld kan je over een volledig jaar gezien ongeveer 69 euro opleveren. (€ 2.900 x 1,2 procent x 2 (gehuwden) = € 69,60) Voor fiscaal partners mogen schulden lager dan 5.800 euro niet met de belasting verrekend worden. 

3. Maatschappelijke beleggingen
De overheid stimuleert via de fiscus sociaal verantwoorde beleggingen. Ondanks de over het algemeen zijnde wat lagere rendementen kan een sociale belegging dus toch extra interessant worden.

Groene beleggingen: beleggingen die zijn gericht op laagrenderende projecten in het belang van het milieu.
Sociaal ethische beleggingen: beleggingen die zijn gericht op investeringen in ontwikkelingslanden
Durfkapitaal: beleggingen in beginnende ondernemingen en investeringen ter bevordering van de Nederlandse podiumkunsten en musea.

Voor alle drie de beleggingsvormen geldt dat de belastingdienst een aantal fondsen geselecteerd heeft die voor een speciale regeling in aanmerking komen.

In 2014 is er een totale vrijstelling van 56.420 euro per persoon. Tot dit bedrag betaal je geen 1,2 procent.

Meer weten over fiscaliteiten? Bekijk dan de Mister Money belastingpagina’s

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Belastingaangifte: tips en handigheden
Belasting besparen door schenken
Belasting eindejaarstips: druk je vermogen
Toeslagen en voorlopige teruggave 2008


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken