Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Aangifte: welke papieren heb je allemaal nodig?

Auteur: Mister Money vrijdag 9 februari 2018
Het invullen van de belastingaangifte vinden de meeste mensen geen pretje. Wie zijn aangifte doet, dient een hele berg papieren bij de hand te hebben. Mister Money heeft een handige checklist gemaakt, zodat je niet steeds uit je stoel op hoeft te staan om weer een formulier te zoeken.

Het belastingformulier kan op twee manieren worden ingevuld: digitaal of via een app. In beide gevallen moet je in elk geval je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Verder is het handig om alle jaaropgaves van werkgevers, pensioen- en uitkeringsinstanties bij de hand te hebben. Ook als je digitaal aangifte doet. Ook is het aan te raden om een kopie van je aangifte van vorig jaar bij de hand te hebben. Vergeet niet de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting/premieheffing over 2017 te pakken. Alles bij de hand? Dan is de basis compleet.

Box 1
Alle jaaropgaven van werkgevers en/of uitkerende instanties van 2017 heb je nodig. Wie het afgelopen jaar alimentatie heeft ontvangen, dient ook deze gegevens erbij te pakken. Je moet onderscheid maken tussen alimentatie voor jezelf en voor je kind(eren). Het kan zijn dat je met het openbaar vervoer naar je werk ging. Als deze reiskosten niet of niet volledig vergoed werden door de werkgever, dan moet je de OV-verklaring erbij pakken.

Eigen woning?
Mensen die een eigen woning bezitten, moeten de WOZ-waarde invullen. Let op: het gaat om de waarde in 2016. Daarnaast heb je de jaaropgave(n) van de hypothecaire lening of leningen nodig. Je moet ook de hoofdsom en rente weten. Wie het afgelopen jaar een woning heeft gekocht, heeft tevens de nota's van de taxateur, notaris en een overzicht van de bankkosten nodig. Voor verbouwing, onderhoud en het oversluiten van een hypotheek gelden de bovenstaande zaken ook.

Lijfrente
Wie een lijfrente bezit dient een overzicht van de betaalde lijfrentepremies erbij te houden. Daarnaast heb je een overzicht stortingen op een lijfrente beleggings- of spaarrekening en de jaaropgave(n) van de opgebouwde pensioenafspraken in 2016 nodig.

Uitgaven in 2017

  • Zorgkosten.
  • Overzicht van de gemaakte studiekosten
  • Betaalde alimentatie (maak onderscheid tussen alimentatie aan ex en alimentatie voor kinderen)
  • Giften overzicht
  • Uitgaven voor het levensonderhoud van de kinderen waarvoor geen volledige kinderbijslag of studiefinanciering is ontvangen.

Box 2
In box twee wordt het inkomen uit aanmerkelijk belang opgegeven. Je vult de dividenden en de vervreemdingswinst in. Je hebt een overzicht dividenduitkering(en) en een overzicht van de vervreemdingswinst bij verkoop aandelen nodig.

Box 3
Voor de aangifte van de inkomstenbelasting heb je de jaaropgave(n) van je betaal- en spaarrekeningen nodig. Wie een effectenrekening heeft, heeft hiervan ook de jaaropgave nodig en de ingehouden binnen- en buitenlandse dividendbelasting. Mensen die een tweede woning bezitten moeten de waarde van dit pand opgeven bij de Belastingdienst.

Wie schulden heeft gemaakt moet deze opgeven. Het gaat om consumptieve leningen, onderhandse leningen, leningen bij postorderbedrijven, een negatief saldo op een creditcard of bankrekening. Mensen die twee woningen bezitten dienen de hypotheek voor de tweede woning ook op te geven. Voor alle zaken geldt dat de stand op 1 januari 2017 bepalend is.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Fiscale behandeling van hypotheken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken