Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Aankomend student, pas op met lenen!

Auteur: Mister Money woensdag 17 augustus 2011
De zomervakantie loopt weer op z’n eind en de introductieweken van hogescholen en universiteiten zijn in volle gang. In de grote steden verzamelen zich hordes aankomende studenten. Natuurlijk draait het bij deze introductie vooral om elkaar leren kennen en feesten, maar er is ook aandacht voor de serieuze kant van het studentenleven. Zoals de vraag: hoe ga je om met je financiën, nu je ineens veel zaken zelf moet gaan regelen en bekostigen?

Bij de UIT-week in Utrecht werd door het Nibud vandaag gestart met een reeks workshops onder de titel ‘Slim studeren = geld beheren’. Een groot probleem is volgens het voorlichtingsinstituut dat studenten tegenwoordig steeds vaker en meer lenen. Gemiddeld hebben afgestudeerde studenten op dit moment een schuld van 14.500 euro.

Lenen is voor studenten dan ook wel erg gemakkelijk. Diverse banken bieden bij de studentenrekening bijna automatisch ook de mogelijkheid aan om een creditcard aan te vragen en er kan op verzoek ineens rood gestaan worden. Daarnaast kan bij DUO (voorheen IB-groep) vrij goedkoop een studielening worden aangegaan bovenop de studiefinanciering.

Schrikbarender is misschien nog wel de reden waarom studenten lenen. Volgens Nibud geven de meeste studenten aan te lenen om ‘relaxed’ te kunnen leven. Daaronder wordt verstaan: een paar keer per week naar de kroeg, regelmatig op vakantie/wintersport en mooie kleding.De lening moet alleen wel worden terugbetaald. Daar bovenop komt nog eens rente. Als je ervoor kiest om te lenen via DUO is de rente wel flink lager dan bij een bank, maar nog steeds kan het aardig oplopen. Daarnaast kan een studieschuld later problemen opleveren als je een hypotheek wilt aanvragen.

Opmerkelijk is ook dat universiteitsblad Univers van de Universiteit van Tilburg studenten aangemoedigt maximaal te lenen via DUO. De redactie redeneert dat omdat de rente slechts 1,5 procent bedraagt en de gemiddelde spaarrente veel hoger is, je er als studenten aan kunt verdienen door zo’n studielening aan te gaan en het geld op een spaarrekening te storten. Dit lijkt mij niet zo slim. Als je het geld eenmaal hebt is de verleiding natuurlijk groot om het toch uit te geven, maar het moet wel ooit weer worden terugbetaald.

Daarnaast lokt dit misbruik uit van een regeling die bedoeld is om ook studenten die echt extra geld nodig hebben om hun studie en het studentenleven te kunnen bekostigen. Maar het verstandigste blijft natuurlijk altijd nog om gewoon een bijbaantje te nemen naast je studie. En als je dan toch graag een paar avonden in de week in de kroeg wilt doorbrengen, kun je natuurlijk altijd nog achter de bar gaan staan. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet