Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Aankoop kosten bestaande woning

Auteur: Mister Money zaterdag 7 december 2013
Wie besluit een woning te gaan kopen, krijgt met diverse kosten te maken. Bestaande woningen worden over het algemeen als ‘kosten koper’ aangeboden. Dit houdt in dat de kosten die betrekking hebben op de levering (de eigendomsoverdracht) voor rekening van de koper zijn.

De kosten koper bedragen ongeveer 10 procent van de verkoopprijs van de woning. De kosten zijn te splitsen in drie delen: De leveringskosten, de financieringskosten en overige kosten.

Leveringskosten:
De leveringskosten hebben betrekking op de overdracht van de woning.

Overdrachtsbelasting: Dit bedraagt definitief 2 procent van de koopsom.

Notariskosten voor de akte van levering: De koper van de woning moet de notariskosten betalen. De notaris moet een akte van levering opmaken, vervolgens dient deze akte bij de notaris ondertekend te worden. De inhoud van de akte van levering moet in overeenstemming zijn met de eerder getekende koopakte. De notaris moet controleren of de verkopende partij inderdaad de woning mag en kan verkopen. Tevens stelt de notaris de hypotheekakte op, indien een hypotheek van toepassing is uiteraard. Ook deze moet bij de notaris getekend worden.

Kadasterkosten: Een woning inschrijven bij het kadaster is meestal in opdracht van de notaris. De notaris is dan ook degene die de rekening van het kadaster ontvangt. Het tarief voor inschrijving van de akte van levering hangt af van de vraag of sprake is van uitsluitend gehele of (ook) gedeeltelijke kadastrale percelen en van het aantal nieuwe rechthebbenden. Daarnaast spelen de oppervlakte van het verkochte perceel en de koopsom een rol. De inschrijvingskosten van een hypotheekakte hangen af van de hoogte van de daarin vermelde hoofdsom. De inschrijvingskosten zijn vrij van btw.

Financieringskosten
Bijna altijd wordt voor de koop van een woning een hypotheek afgesloten. Ook hier zijn diverse kosten aan verbonden.

Afsluit- en advieskosten: Bij het afsluiten van een hypotheek berekent de betreffende bank of hypotheekverstrekker altijd afsluitkosten. Daarnaast betaal je kosten voor het financiële advies dat je hypotheekadviseur of de adviseur van de bank je geeft bij de keuze voor de hypotheek.

Notariskosten: Voor de opmaak van de hypotheekakte. De hypotheekverstrekker zal controleren of een hypotheek gevestigd mag worden op het onderpand. Als dit niet zo is, kan de geldgever ook geen hypotheek nemen en geld geven (in de volksmond: hypotheek geven).

Taxatierapport ten behoeve van de financiering: Een geldverstrekker zal vooraf inzicht willen hebben in de te financieren woning. Sinds 1 januari 2010 gaan veel taxaties via een speciale controlerende routing: NWWI.

Borgtochtprovisie: Deze betaal je als je gebruik maakt van een lening met Nationale Hypotheek Garantie. Hieruit worden bij gedwongen verkoop tekorten betaald. Een geldverstrekker krijgt (bijna) altijd zijn geld terug en zal dit belonen met een lagere rente.

Bereidstellingprovisie: Dit betaal je als je de offerterente tot na de offerte geldigheidsdatum wenst te behouden. De geldverstrekker zal bereid zijn om de lagere rente aan te houden voor jou, maar wil daar wel een beetje geld voor zien, veelal 0,2% per maand over de hypotheeksom.

Overige kosten
De makelaarscourtage en een bouwtechnische keuring voor de aankoop vallen niet onder kosten koper, maar zijn bijkomende kosten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Kosten Koper; wat kost je dat?
Huizenprijs bepaald door veel factoren
Huis Kopen; makelaar of niet?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht