Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kabinet komt met gezamenlijke aanpak schulden

Auteur: Annette Zeelenberg Maandag 14 november 2005
Onlangs werd bekend dat het aantal Nederlanders met financiŽle problemen flink is gestegen. Het kabinet komt daarom met een gezamenlijke aanpak en een heel pakket aan maatregelen. Doel van dit nieuwe kabinetsbeleid is om te voorkomen dat mensen in schulden belanden die ze niet meer kunnen aflossen.

De ministeries van Sociale Zaken, FinanciŽn, Justitie en Economische Zaken zullen in de aanpak van problematische schulden meer gaan samenwerken. Ook treffen ze verschillende maatregelen op het gebied van schuldhulpverlening en schuldsanering. Dat staat in een nota die staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Sociale Zaken financiert campagnes om jongeren te wijzen op het risico van leningen en kopen op krediet. FinanciŽn komt in de Wet financiŽle dienstverlening met regels voor aanbieders van kredieten. Zo is misleidende informatie bijvoorbeeld verboden en wordt de reclame voor kredietaanbieders aan banden gelegd. Verder is onlangs nog bekend geworden dat Minister Zalm de maximale rente die kredietverstrekkers mogen rekenen gaat verlagen en dat de schuldenregistratie wordt uitgebreid. Justitie werkt aan een wijziging van de Wet Schuldsanering. Schuldeisers zouden dan gedwongen kunnen worden mee te werken aan een betalingsregeling.

Toename schuldproblemen
De maatregelen zijn het gevolg van een sterke toename van het aantal huishoudens met schuldproblemen. De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet schat dat dit jaar 44.000 mensen aankloppen voor financiŽle hulp. In 2001 waren dit er nog 24.000. Eťn van de mogelijke oorzaken voor het ontstaan van problematische schulden is volgens Miniser Zalm overkreditering. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er sprake is van een groei van het aantal roodstanden op betaalrekeningen. Eind september stonden Nederlanders voor Ä 7,3 miljard rood. Dat is 6% meer dan een jaar eerder en het hoogste bedrag dat het Centraal Bureau voor de Statistiek ooit gemeten heeft.

Mister Money zal binnenkort in een reeks artikelen de maatregelen van het kabinet rond problematische schulden verder toelichten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
FinanciŽle opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet