Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Acht spelregels voor slimme beleggers

Auteur: Mister Money woensdag 20 december 2017
Slim beleggen heeft niet alleen te maken met kennis en ervaring. Slimme beleggers houden zich aan een paar eenvoudige maar essentiŽle spelregels. Uiteraard is succes op de beurs afhankelijk van meer factoren. Maar met deze acht spelregels leg je in ieder geval de basis voor succes.

1. Let op de kosten
Wie regelmatig handelt op de beurs krijgt te maken met diverse kosten zoals transactiekosten. Deze kosten drukken je rendement. Kies daarom een voordelige bank of internetbroker en probeer je transacties te beperken. Daarmee ben je voordeliger uit. Dat is nog eens slim beleggen! Lees ook: Slim beleggen? Bespaar op de kosten!

2. Kies een strategie én houd je eraan
Zet voor jezelf een beleggingsstrategie uit en laat je vervolgens niet van de wijs brengen door goedbedoelde adviezen van anderen. Beleggers die zich consequent aan een strategie houden zijn volgens Amerikaans onderzoek succesvoller op de beurs dan beleggers die hun beslissingen laten afhangen van de markt.

3. Schakel je emoties uit
Beleggen op gevoel is meestal geen goed idee. Wie niet goed tegen zín verlies kan zal bijvoorbeeld anders reageren op een koersdaling dan iemand die dat wel kan. Beleggers die rationeel handelen zijn volgens onderzoek dan ook succesvoller op de beurs dan beleggers die zich regelmatig laten beÔnvloeden door emoties.

4. Heb geduld
Beleggen is voor de lange termijn. Wil je met je belegde vermogen over twee jaar een nieuwe auto kopen, dan kun beter gaan sparen. Geef de tijd de kans om je verliezen te compenseren met je winst.

5. Beleg niet met geleend geld
Door te beleggen met geleend geld neem je een extra groot risico. Maak je verlies dan ben je niet alleen je inleg kwijt, maar moet je ook de lening nog aflossen. Beleg daarom schuldenvrij en houd een spaarpotje achter de hand voor minder goede tijden.

6. Beleggingsprofiel
Houd je aan je beleggingsprofiel. Zoín profiel geeft weer wat voor type belegger je bent en dus welke portefeuille het beste bij je past. Pas je portefeuille alleen aan als je financiŽle situatie echt structureel veranderd is.

7. Spreiden en nog eens spreiden
Al je geld stoppen in een fonds of onderneming is niet verstandig. Je neemt daarmee een groot risico. Beter is het om je vermogen te spreiden over verschillende effecten in meerdere sectoren of regioís. Het is een gouden regel waar iedere belegger zich aan zou moeten houden.

8. Neem geen overhaaste beslissingen
Schaf nooit zomaar een financieel product aan. Verdiep je in de achtergronden van een onderneming, vraag een prospectus op en lees de financiŽle bijsluiter. Jaarlijks gaan nog vele Nederlanders de boot in met malafide aanbieders en al te mooie aanbiedingen. Check daarom ook of de aanbieder geregistreerd staat bij de Autoriteit FinanciŽle Markten.

Handige links en rekenmodules van Mister Money:

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Slim beleggen doe je met een strategie
Slim beleggen: kijk naar het hťle financiŽle plaatje
Slim beleggen? Bespaar op de kosten!


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet