Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Acht vragen over maatschappelijk beleggen

Auteur: Mister Money donderdag 9 januari 2014
People, planet, profit, daar draait het allemaal om bij duurzaam beleggen. Maar wie er zeker van wil zijn dat zijn duurzaam belegde geld ten goede komt aan mens en milieu, kan ook denken aan een maatschappelijke belegging. De rendementen hiervan zijn niet bijzonder hoog, maar de fiscale voordelen maken het alsnog interessant.

In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over maatschappelijk beleggen. We besteden alleen aandacht aan de groenfondsen en sociaal-ethische fondsen. Daarnaast kun je onder dezelfde voorwaarden beleggen in culturele projecten.

1) Wat is een maatschappelijke belegging?
Met een maatschappelijke belegging investeer je in een groen- of sociaal-ethisch fonds. Een groenfonds investeert in projecten die natuur en milieu stimuleren. Een sociaal-ethisch fonds financiert met jouw geld een microkrediet voor iemand in een ontwikkelingsland. Het komt er op neer dat je goedkoop geld uitleent aan banken, waarmee deze weer goedkope leningen kunnen verstrekken aan projecten die goed zijn voor mens en milieu.

2) In welke projecten investeer je via een maatschappelijk fonds?
Denk bij groene fondsen aan duurzame energie zoals windmolenparken, milieuvriendelijke woningbouw en biologische landbouw. Maar ook projecten ten behoeve van natuur, bos en landschap vallen daar onder. Bij sociaal-ethische fondsen gaat het meestal om het verstrekken van microkredieten waarmee in iemand in een ontwikkelingsland een eigen bedrijf kan beginnen.

3) Leverten maatschappelijke beleggingen nog wat op?
Groene en sociaal-ethische fondsen hebben in vergelijking met 'gewone' fondsen meestal een lage rendementsverwachting. Toch is maatschappelijk beleggen wel de moeite waard. Dit komt vooral doordat je recht hebt op belastingvoordeel. De huidige regeling voorziet in een extra fiscale vrijstelling van de 1,2 procent vermogensheffing van 56.420 euro per persoon. Daarnaast wordt er een heffingskorting van 0,7 procent in de inkomstenbelasting van box 1 verstrekt over de inleg in een groene belegging. Uiteindelijk leveren deze maatregelen een voordeel op van 1,9 procent per jaar, bovenop het rendement. 

4) Wat is het aanbod?
Er worden in Nederland maar een paar groenfondsen aangeboden die gebruik maken van de fiscale voordelen van de overheid. Onder meer de duurzame banken ASN Bank en Triodos, maar ook de vier grote banken bieden een groenfonds aan. Het aanbod van sociaal-ethische fondsen is zeer beperkt. Kijk op Kijk op het overzicht fondsen en beleggingen met belastingvoordeel. .

5) Wordt er veel maatschappelijk belegd?
Het aandeel van maatschappelijk beleggen is klein, maar is de laatste tien jaar wel in populariteit toegenomen. In Nederland wordt meer geÔnvesteerd in groenfondsen dan in sociaal-ethische fondsen.

6) Hoe groot is het risico?
Het risico van beleggen in groenfondsen of sociaal-ethische fondsen met een verklaring van de overheid is relatief beperkt. Er zijn echter wel beleggingsfondsen in omloop die groen lijken, maar het niet zijn. Dit zijn de zogenaamde exotische fondsen in bijvoorbeeld teakhout, citrus of walnoten. Er kleven allerlei risico's aan en enige waakzaamheid is daarom wel geboden. Verdiep je dus eerst goed in de achtergronden van een fonds voordat je akkoord gaat!

7) Aan welke eisen moeten de projecten voldoen?
De projecten krijgen pas een verklaring van de overheid als aan alle eisen voldaan is. Zo moeten groenfondsen in het belang zijn van natuur en milieu en minimaal zeventig procent van de gelden investeren in het project. Sociaal-ethische fondsen moeten van belang zijn voor onder meer de voedselzekerheid en werkgelegenheid in ontwikkelingslanden.

8) Waar vind ik meer informatie?
Wil je meer weten over een groenfonds of sociaal-ethisch fonds, vraag dan het prospectus of het jaarverslag op. Hierin staat informatie over bijvoorbeeld het beleggingsbeleid. Of een fonds een verklaring van de overheid heeft kun je opvragen bij Senter Novum of de Belastingdienst.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Duurzame fondsen niet altijd even duurzaam
Duurzaam beleggen doe je zo
Duurzaamheid ook aantrekkelijk voor je portemonnee


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet