Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Achtergesteld deposito: hoge rente, wel risico

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 13 augustus 2009
De spaarrentes dalen in een rap tempo de laatste tijd. Waar een jaar geleden nog meer dan 5% rente vergoed werd op een vrij opvraagbare spaarrekening, liggen de vergoedingen nu beneden de 4%. De geleerden zeggen bovendien dat het eind van de dalingen nog niet in zicht is. Zijn er dan geen mogelijkheden om meer rente op je spaargeld te krijgen?

Je kunt overwegen je geld vast te zetten op een deposito. Dan zet je het wel voor een aantal jaren écht vast: je kunt er doorgaans niet aankomen zonder een (forse) boete te betalen. In ruil voor deze vastigheid krijg je een wat hogere rente dan op vrij opvraagbaar spaargeld. De depositorentes zijn alleen op het moment ook niet om over naar huis te schrijven. Logisch: als er een daling van de spaarrentes verwacht wordt, snijden banken zichzelf niet in de vingers door zich voor langere tijd vast te leggen op hoge rentepercentages.

Uitschieters in de rentelijstjes zijn op dit moment de deposito’s van Friesland Bank en DSB Bank, met rentepercentages ruim boven de 6%. Kloppen die percentages wel? Ja, ze kloppen zeker. Het is alleen erg belangrijk om in te zien dat het hier om achtergestelde deposito’s gaat.

Met een achtergesteld deposito leen je, net als bij ieder ander spaarproduct, geld uit aan de bank. Omdat het een deposito is doe je dat voor een vast aantal jaren. Het verschil met andere spaarproducten is dat je bij een onverhoopt faillissement van de bank waarschijnlijk met lege handen blijft staan. Je staat namelijk achteraan in de rij van alle mensen die nog geld tegoed hebben van de bank. Biedt het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank uitkomst, als je bij een faillissement je geld niet terugkrijgt van de bank? Waarschijnlijk niet – al stelt DNB dat dit per geval beoordeeld moet worden.

Je wordt letterlijk achtergesteld, want daar heb je bij het afsluiten van het deposito uitdrukkelijk voor gekozen. Het hogere risico dat je daardoor loopt vertaalt zich in een hogere rentevergoeding. Het is weer eens het eeuwige verband tussen rendement en risico. Wil je een achtergesteld deposito afsluiten? Besef dan goed waar je voor kiest. Als je een rotsvast vertrouwen hebt in de soliditeit van de bank waar je het onderbrengt, dan krijg je er een erg leuke rente voor.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet