Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

18 jaar: wat verandert in je financiŽle situatie?

Auteur: Mister Money zondag 6 januari 2013
Vanaf je 18e verjaardag ben je meerderjarig en veranderen er een paar zaken rond je financiŽle verantwoordelijkheid. Dat is ook het geval als 21 wordt. Je ouders zijn dan niet meer verplicht om jou financieel te onderhouden en je zou dan financieel zelfstandig moeten zijn. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Zorgverzekering en zorgtoeslag
Vanaf je 18e val je niet meer gratis onder de zorgverzekering van je ouders. Je zult dus zelf een basisverzekering moeten afsluiten die onder meer de kosten van de huisarts en medicijnen dekt. De basisverzekering is wettelijk verplicht. Je kunt je natuurlijk verzekeren bij de maatschappij van je ouders, maar je kunt ook voor een voordelige zorgverzekering bij een andere maatschappij kiezen. Op Jongerenzorgverzekering.com lees je meer informatie over een zorgverzekering voor jongeren.

Zorgtoeslag
De gemiddelde premie van de zorgverzekering ligt rond de 1300 euro per jaar. Maar om de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden, kun je zorgtoeslag aanvragen. De zorgtoeslag kun je aanvragen op www.toeslagen.nl Hoeveel je krijgt is afhankelijk van je inkomen.

Aansprakelijk voor schulden
Zodra je 18 jaar bent, ben je zelf verantwoordelijk voor je schulden. Dat houdt in dat je ouders nooit gedwongen kunnen worden om jouw schulden te betalen. Je bent zelf aansprakelijk voor de financiŽle gevolgen van een lening die je bent aangegaan na je 18e.

Autoverzekering
Vanaf je 18e mag je met een rijbewijs op zak met de auto de weg op. Als je geen eigen auto hebt, heb je ook geen autoverzekering nodig. Dat verandert als je eerste auto koopt. Je bent dan wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten, je hebt daarbij keuze uit verschillende dekkingen, zoals de WA, WA plus of All risk verzekering.

Andere verzekeringen
Ook voor je 18e heb je al te maken met verzekeringen, bijvoorbeeld een brommerverzekering, fietsverzekering of een reisverzekering als je zelfstandig op vakantie gaat. Vanaf de 18e verjaardag betalen de meeste jongeren deze verzekeringen zelf. Ook een aansprakelijkheidsverzekering is een belangrijke verzekering om te hebben.

Onderhoudsplicht vervalt vanaf 21 jaar
Wanneer je 21 wordt, zijn je ouders niet meer wettelijk verplicht om jou financieel te onderhouden. Dat betekent dat je zelf je verzekeringen, studie en andere kosten gaat betalen. Je ouders hoeven hier niet voor te kiezen, maar 21 jaar is wel een leeftijd waarop je zelf financieel zelfstandig zou moeten zijn.

Kostgeld
Ook als je je eerste baan krijgt, wordt je financieel zelfstandig. Veel werkende jongeren die nog thuis wonen, betalen kostgeld aan hun ouders. In die situatie is het heel normaal dat je ouders kostgeld van je vragen. Ze maken immers ook kosten voor jou, terwijl jij een eigen salaris hebt.

Studiefinanciering of schoolgeld
Wanneer je gaat studeren ontvang je ook studiefinanciering van DUO. Hiermee kun je je studiekosten betalen. Er wordt door de DUO (voorheen IB-Groep) wel verwacht dat je ouders een bijdrage leveren aan je studiekosten. Ga je niet studeren, maar zit je nog op de middelbare school? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de studiekosten. Meer informatie over deze regeling kun je vinden op de site van DUO

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Geld overhouden, hoe doe je dat?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken