Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen: Liever passief dan actief

Auteur: Mister Money donderdag 8 juli 2010
(Advertorial) Passief beleggen is zowel bij grote als kleine beleggers sterk in opkomst. En dat is niet voor niets. Actief beheerde beleggingsfondsen blijken keer op keer slechter te presteren dan de index, zodat de kosten van deze producten vaak niet gerechtvaardigd zijn.

De gemoederen blijven verdeeld als het gaat om de keuze tussen actief of passief beheer van beleggingsportefeuilles. Tegenstanders van passief beheer zijn er nog voldoende, maar het kamp van de voorstanders groeit.

Voordelen
De voordelen van passieve producten zijn dan ook evident. Indexfondsen en met name de populaire Exchange Traded Funds (ETF's) bieden tegen lage kosten het rendement van de markt, zijn transparant en liquide.

Actief beheerde fondsen daarentegen zijn niet doorlopend verhandelbaar, bieden vaak slechts een aantal keer per jaar inzicht in de portefeuille en brengen hogere kosten met zich mee.

Underperformance
Deze negatieve factoren zouden minder zwaar wegen als daar betere prestaties tegenover staan, maar dat is niet het geval. Sterker nog, talloze Ė wetenschappelijke Ė onderzoeken wijzen op een structurele underperformance.

Standard & Poor's maakt elk jaar de balans op. De meest recente cijfers tonen aan dat in de Verenigde Staten over de afgelopen vijf jaar 60,8% van de actief beheerde large cap beleggingsfondsen, 77,2% van de mid cap beleggingsfondsen en 66,6% van de small cap beleggingsfondsen achterbleven bij de relevante indices.

Data voor actief beheerde obligatiefondsen laten een soortgelijk beeld zien: meer dan 70% weet de index niet te verslaan.

Verklaring
Wat zijn nu de oorzaken van de matige prestaties van fondsbeheerders? Allereerst moet bedacht worden dat de grote aandelen- en obligatiemarkten redelijk efficiŽnt zijn. Nieuws wordt snel in de koersen verwerkt, waardoor de mogelijkheden om andere beleggers af te troeven beperkt zijn.

Verder drukken de kosten van bijvoorbeeld research, marketing en aan- en verkopen het rendement. De totale kosten van een actief aandelenbeleggingsfonds bedragen in Europa gemiddeld 1,8%, tegen slechts 0,4% van een ETF. Dat berekende Morningstar onlangs. Daarbij zijn de transactiekosten nog buiten beschouwing gelaten.

De gemiddelde kosten van actieve beleggingsfondsen in opkomende landen en small caps liggen nog hoger. En dat is deels ook de verklaring voor het feit dat fondsbeheerders in minder efficiŽnte markten eveneens grote moeite hebben om op langere termijn de index te verslaan.

Daarnaast geeft de hogere volatiliteit in deze markten weliswaar een grotere kans op een outperformance, maar omgekeerd geldt dat uiteraard ook. Eén slechte beslissing kan het rendement danig beÔnvloeden.

Selectie
Vanzelfsprekend zijn er ook actieve beheerders die er wel in slagen om het structureel beter te doen dan het gemiddelde. Deze zijn echter op voorhand moeilijk te identificeren. Een goed track record is immers een zwakke indicator voor de prestaties in de toekomst. Bovendien is het maar de vraag in welke mate de outperformance was toe te schrijven aan specifieke vaardigheden van de fondsbeheerders of aan geluk.
 
Aanbod
Tegen deze achtergrond is het niet verwonderlijk dat steeds meer pensioenfondsen ervoor kiezen om een groot deel van hun beleggingsportefeuille in te richten met passieve beleggingen. Ook onder particuliere beleggers winnen ETF's en indexfondsen aan populariteit.

Door het sterk gestegen aanbod van ETF's kunnen beleggers alle kanten op. Voorheen werd veelal een breed samengestelde index gevolgd, zoals de S&P 500 of de MSCI-indices. In de afgelopen jaren zijn er echter veel nieuwe ETF's bijgekomen met een smallere basis. Deze volgen bijvoorbeeld een sector, (een mandje van) grondstoffen of een index die op een specifieke beleggingsstijl is gebaseerd.

Kortom, ook voor actieve beleggers met een duidelijke visie zijn er genoeg mogelijkheden.
 
Wilt u meer weten over het beleggen in ETF's, neem dan contact op met Indexus, experts in indexbeleggen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet