Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lenen: waarop je moet letten

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) donderdag 20 december 2012
Geld lenen, vele mensen hebben wel eens een geldlening afgesloten. Er wordt dan ook gedaan dat lenen de normaalste zaak van de wereld is. Eigenlijk is dit ook zo, maar er zijn wel risicoís aangebonden. Want een lening kan je ook in grote problemen brengen. Hieronder enkele tips over lenen.

Gebruik je spaargeld in plaats van een lening
Heb jij toevallig wat geld gespaard? Gebruik dan dit spaargeld in plaats van een lening af te sluiten. Daar rente die je over je spaargeld ontvangt is namelijk lager dan de rente die je over een lening zou moeten betalen.

Kan de koop uitgesteld worden?
Is een lening echt wel nodig? Misschien is verstandiger om het geld bij elkaar te sparen. Mocht een lening echt nodig zijn, zorg dan dat je zo voordelig mogelijk en tegen goede voorwaarden een lening afsluit. Leen niet meer dan nodig is.

Stem looptijd product en lening op elkaar af:
Als een product wordt aangeschaft middels een lening, kan het zinvol zijn om de aflossing af te stemmen op de levens/vervangingsduur van het product.

Sluit een lening af die bij je past
Voorkom betalingsproblemen. Zorg er voor dat je de (maandelijkse) aflossing kunt opbrengen, je wilt immers niet in de financiele problemen raken. Reken daarom voordat je de lening gaat afsluiten hoeveel je maandelijks kunt afdragen en bepaal zo je maximale leenbedrag. Geld lenen vergelijken zorgt ervoor dat je zeker niet te veel voor je lening betaalt!

Lage leenrentes en valkuilen
 • Regelmatig zijn er actierentes. De aanbieder mag deze rente na een bepaalde tijd verhogen. Dit is bijna altijd het geval bij de zogenaamde variabele rentes.
 • Regelmatig worden rentepercentages genoemd die gebaseerd zijn op belastingaftrek in het hoogste belastingtarief. Dit is enkel het geval indien het geld is gebruikt voor de eigen huis en tuin.
Postorderkrediet en kredietkaart hanteren vaak hoge rentes:
Deze zijn handig, maar kunnen duur uitpakken. Wellicht is een andere oplossing voordeliger.

Indien de lening afgelost wordt met een verzekering:
Er kan maandelijks een gedeelte op de lening worden afgelost; er is dan geen sprake van een aanvullend product. De schuld kan ook gelijk blijven en worden afgelost middels een verzekering, met of zonder aanvullende dekkingen. Hier zijn altijd kosten mee gemoeid en er kan zelfs een restschuld op einddatum ontstaan of de aanvullende dekking blijken weinig waarde te hebben. Er bestaat keuze vrijheid in de verzekeringen. Dit laatste kan voordeliger uitpakken.

Een lening kan zeker uitkomst bieden, maar weet vooraf de verplichtingen en rechten. Vraag vooraf diverse offertes en de bijbehorende prospectussen op, eventueel via een tussenpersoon.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Leningen: waarop letten bij aanbieder?
Veelgestelde vragen over lenen en BKR
Goedkoop lenen, waarop je moet letten

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet