Contact

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onafhankelijk hypotheekadvies

Een hypotheek aanvragen  is een ingrijpende financiële beslissing. Je gaat een contract aan voor een zeer lange periode, meestal dertig jaar. In die periode kan er veel gebeuren. Kun je de hypotheek bijvoorbeeld nog betalen als je kinderen krijgt of als je werkloos wordt? En wat gebeurt er met je hypotheek als je gaat verhuizen? Een onafhankelijke hypotheekadviseur inschakelen is dan ook verstandig. Hij helpt je bij de diverse zaken rondom een hypotheek, zodat jij een weloverwogen keuze maakt. Maar hoe vind je een goede onafhankelijke adviseur? En waar moet je op letten tijdens het adviesproces? We geven je 11 handige tips.

1. Kies voor een echt onafhankelijk hypotheekadvies

Een hypotheekadviseur geeft je dus advies over alle financiële scenario’s waar je rekening mee moet houden. Daarnaast vraagt hij de hypotheekoffertes aan en regelt de hypotheekaanvraag. Kies je voor een hypotheekadviseur van de bank? Dan kan hij alleen bij die bank voor jou een hypotheek aanvragen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan voor jou bij een groot aanbod hypotheekverstrekkers een hypotheek regelen. Zo weet je zeker dat hij de voor jou voordeligste en best passende hypotheek kan aanvragen. Check dus vooraf het aanbod hypotheekverstrekkers bij je hypotheekadviseur.

Goed om te weten: Als je via Geld.nl tijdens het hypotheekrente vergelijken een offerte aanvraagt, brengen wij je gratis en vrijblijvend in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Besluit je na het kennismakingsgesprek met de adviseur verder te gaan? Dan betaal je natuurlijk wel kosten voor het advies.

2. Controleer of de hypotheekadviseur een AFM-vergunning heeft

Controleer voor je met een hypotheekadviseur verder gaat altijd of deze een AFM-vergunning heeft. Zo weet je zeker dat je een goed advies krijgt en dat de adviseur zich aan de regels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt.

3. Vraag kennismakingsgesprekken aan bij meerdere adviseurs

Vraag altijd bij meerdere hypotheekadviseurs een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. In dit gesprek vertelt de adviseur je wat je kunt verwachten, zoals de gemiddelde kosten van het hypotheekadvies bij deze adviseur en wat hij voor je gaat doen. Natuurlijk speelt ook mee bij welke adviseur je tijdens het gesprek een goed gevoel hebt. Vraag tijdens de kennismakingsgesprekken ook bij elke adviseur naar het aanbod hypotheekverstrekkers waar hij mee samenwerkt. Zo krijg je een goed beeld. Na de kennismakingsgesprekken beslis je zelf met welke adviseur je verder gaat.

4. Let goed op de kosten van het hypotheekadvies

De kosten voor het hypotheekadvies zijn bij elke hypotheekadviseur anders. Daarnaast verschillen de kosten afhankelijk van je situatie. Wanneer je als starter een eerste huis koopt, heb je namelijk een ander hypotheekadvies nodig dan als je gaat verhuizen naar een nieuwe koopwoning. De gemiddelde kosten voor een onafhankelijk hypotheekadvies zijn 1.500 tot 2.500 euro. Kies je voor een hypotheekadviseur van de bank? Dan betaal je ongeveer 1.000 euro voor een hypotheekadvies. Let op! De kosten van het advies zijn nooit belangrijker dan het advies zelf. Betaal liever iets meer voor een goed advies, want dat verdien je later dubbel en dwars terug.

5. Hypotheekadvies kosten zijn aftrekbaar

Je mag de kosten van het hypotheekadvies aftrekken van de belasting. Dit doe je bij de belastingaangifte voor het jaar waarin je de hypotheek hebt aangevraagd.

6. Vraag naar het dienstverleningsdocument van de hypotheekadviseur

Elke onafhankelijke hypotheekadviseur heeft een eigen dienstverleningsdocument. Hierin staan de gemiddelde kosten voor een hypotheekadvies bij die adviseur en welke diensten je daarvoor krijgt. Vraag bij het kennismakingsgesprek dus altijd naar dit document. Zo kun je naderhand nog eens rustig de verschillende adviseurs die je hebt gesproken met elkaar vergelijken.

7. Controleer of alles aan bod komt tijdens het adviesgesprek

Als je na het kennismakingsgesprek verder gaat met de hypotheekadviseur, krijg je een uitgebreid adviesgesprek. De hypotheekadviseur bespreekt de volgende zaken met je:

  • Je financiële situatie en hoeveel je kunt lenen. Op basis van je inkomen, vermogen, schulden en vaste lasten, berekent de hypotheekadviseur jouw maximale hypotheek. Dit is het bedrag dat je verantwoord kunt lenen, zonder in de financiële problemen te komen.
  • Je toekomstwensen. Omdat een hypotheek 30 jaar loopt, is het belangrijk dat de hypotheek past bij de wensen die je hebt voor de komende 30 jaar. Wil je bijvoorbeeld minder gaan werken of een gezin stichten? Dat heeft allemaal invloed op je hypotheek.
  • De wensen voor je hypotheek. Je hebt voor je hypotheek de keuze uit verschillende hypotheekvormen en rentevaste periodes. Daarnaast moet je bepalen of je een hypotheek met NHG wilt. Je hypotheekadviseur helpt je bij deze keuzes.
  • De hypotheekadviseur neemt ook enkele scenario’s met je door. De belangrijkste scenario’s zijn: arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden, scheiding en pensioen. Op basis daarvan bespreekt de adviseur ook welke verzekeringen je g naast je hypotheek moet afsluiten.

8. Wat gebeurt er na het onafhankelijk hypotheekadvies

Na het adviesgesprek stelt de hypotheekadviseur een adviesrapport op. Dit rapport neem je vervolgens samen met de adviseur goed door. Zijn er dingen die je niet begrijpt of waar je niet zeker over bent? Vraag ze dan gerust.

In dit gesprek bespreekt de adviseur ook welke hypotheken bij jouw situatie passen. Als je hieruit één of meerdere hypotheken hebt gekozen, vraagt de adviseur de hypotheekofferte(s) aan. In het artikel Hypotheekofferte aanvragen lees je hoe dit precies werkt en waar je op moet letten bij het controleren van de offerte.

Als je uiteindelijk de hypotheek hebt gekozen die je wil afsluiten, vraagt de hypotheekadviseur die voor je aan. De adviseur vertelt je dan ook welke stappen je hierna nog kunt verwachten, zoals een taxatie van de woning en het inschrijven van de hypotheek- en de koopakte bij de notaris.

9. Wat doet een adviseur voor je tijdens de looptijd van de hypotheek?

Nadat je de hypotheek hebt afgesloten en je woning hebt gekocht, blijft je hypotheekadviseur nog steeds voor je aan het werk. Een hypotheekadviseur heeft namelijk nazorgplicht. Als er dingen veranderen die invloed hebben op je hypotheek en de verzekeringen die daarbij horen, moet je hypotheekadviseur je hierover informeren.

Daarnaast kun je zelf een beroep doen op je hypotheekadviseur als je iets wilt veranderen aan je hypotheek. Wil je de hypotheek oversluiten, je hypotheek verhogen voor een verbouwing of extra aflossen? Je mag je hypotheekadviseur altijd om advies vragen. Let op! Je betaalt misschien wel opnieuw advieskosten voor het advies.

10. Pas op met serviceabonnementen bij de hypotheekadviseur

Sommige hypotheekadviseurs bieden je een service abonnement aan voor de nazorg. Pas hier mee op! Een service abonnement lijkt niet duur, omdat je er maar een paar euro per maand voor betaalt. Over een looptijd van 30 jaar loopt dat echter wel op tot tienduizenden euro’s. Controleer dus altijd eerst welke diensten de onafhankelijke hypotheekadviseur je aanbiedt in het abonnement. Bedenk vervolgens of je hier gebruik van verwacht te maken en of de kosten je dat waard zijn. Een service abonnement is nooit verplicht en je kunt het altijd opzeggen wanneer je wilt.

11. Heb je wel of geen hypotheekadviseur nodig?

Omdat een hypotheekadvies best veel geld kost, vragen veel mensen zich af of ze een hypotheekadviseur wel echt nodig hebben. Wij raden je aan altijd gebruik te maken van een onafhankelijke hypotheekadviseur. Je gaat met een hypotheek een financiële verplichting aan voor 30 jaar. In die tijd kan er veel gebeuren. Een goede onafhankelijke hypotheekadviseur neemt alle mogelijke scenario’s met je door, zodat je precies weet welke hypotheek voor jou het beste is en welke verzekeringen je hierbij nodig hebt.

Realiseer je daarnaast dat een hypotheek afsluiten altijd geld kost. Ook als je zonder adviseur je hypotheek regelt, betaal je afsluit- en bemiddelingskosten aan de bank of hypotheekverstrekker. Een hypotheek zonder advies kost je gemiddeld 1.000 euro. Meer hierover lees je in het artikel ‘Execution only hypotheek'.

Onafhankelijk hypotheekadvies? Vergelijk eerst je mogelijkheden!Op Geld.nl vergelijk je de actuele hypotheekrentes van het grootse aanbod hypotheken. Zo krijg je een beeld van de mogelijkheden en rentes voor jouw persoonlijke situatie. Als je vervolgens een offerte aanvraagt, brengen wij je gratis en vrijblijvend in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hypotheekrente vergelijken
;