Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Advieskosten hypotheek aftrekbaar?

Auteur: Mister Money vrijdag 4 juli 2014
Sluit je een hypotheek af, dan is het belangrijk je van te voren goed te laten adviseren. Bij veel banken kun je niet eens een hypotheek afsluiten zonder advies. Je voert hiervoor één of meerdere adviesgesprekken met een adviseur van de bank of een onafhankelijke financieel adviseur. De kosten die je betaalt voor dit advies, zijn in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. In dit artikel lees je hoe het werkt en in welke gevallen de advieskosten voor je hypotheek aftrekbaar zijn.

Wanneer kosten hypotheekadviseur aftrekbaar

De advieskosten voor je hypotheek zijn aftrekbaar als het advies uitsluitend betrekking heeft op de hypotheek voor je eerste woning (je hoofdverblijf). Adviseert de adviseur je in hetzelfde gesprek ook over je pensioen, dan zijn de kosten daarvoor niet aftrekbaar. Vraag in dat geval je adviseur om een gespecificeerde factuur waarop de kosten voor het hypotheek- en pensioenadvies apart staan vermeld. Zo kun je gemakkelijk aan het deel van de advieskosten voor de hypotheek aftrekken bij je belastingaangifte.

Tot wel bedrag is hypotheekadvies aftrekbaar?

De kosten voor het hypotheekadvies mag je samen met de afsluitkosten aftrekken van de belasting. De Belastingdienst hanteert voor deze twee kostenposten samen een maximumbedrag. Je mag maximaal 1,5 procent van de totale hypotheekschuld aftrekken, met een maximumbedrag van 3.630 euro. Zijn de advies- en afsluitkosten hoger dan dit bedrag? Dan mag je dus een deel niet aftrekken bij de belastingaangifte.

Hoe trek je de kosten voor hypotheekadvies af?

Om de kosten voor je hypotheekadvies af te trekken, heb je twee mogelijkheden:
 • Gedurende het jaar kun je een voorlopige aanslag aanvragen. De kosten die je dan terugkrijgt van de Belastingdienst, betaalt de fiscus dan maandelijks of in één keer uit. Een voorlopige aanslag vraag je aan via de website van de Belastingdienst.
 • Na afloop van het jaar waarin je de hypotheek hebt aangevraagd, kun je de kosten in aftrek nemen via de belastingaangifte. In de aangifte trek je de kosten voor het advies, samen met je afsluitkosten af van je belastbaar inkomen. Daardoor betaal je minder belasting of krijg je een bedrag terug.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Advieskosten hypotheek - Uitleg en tips
Afsluitkosten hypotheek - Uitleg en aftrekbaarheid
Vijf veelgestelde vragen over de GHF
Wat is een hypotheek
Aankoop kosten bestaande woning

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht