Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Advieskosten hypotheek - Uitleg en tips

Auteur: Mister Money donderdag 19 juni 2014
Een hypotheek is een langlopende verplichting die grote invloed heeft op je financiële situatie. Het is dus belangrijk je goed te laten adviseren door een erkende hypotheekadviseur. Hypotheekadvies is echter niet gratis. Dit is sinds 2013 extra duidelijk, omdat banken en hypotheekverstrekkers de advieskosten neemt meer mogen verwerken in de hypotheekrente, maar ze apart in rekening moeten brengen. Zo is dus voor iedereen vooraf duidelijk wat de kosten van het advies zijn.

Gemiddelde kosten hypotheekadvies

Gemiddeld kost hypotheekadvies ongeveer 1.700 euro. Hoeveel het hypotheekadvies precies kost, is onder meer afhankelijk van wat voor soort hypotheekadviseur je kiest. Een adviseur van de bank is het goedkoopst, omdat deze in zijn advies alleen maar rekening hoeft te houden met de producten die de bank aanbiedt. Kies je voor een onafhankelijke adviseur of een adviseur die voor een aantal partijen bemiddelt in hypotheken, dan is het advies duurder.

Daarnaast hangen de kosten voor het hypotheekadvies af van je persoonlijk situatie. Ben je ondernemer, dan betaal je vaak meer voor het hypotheekadvies dan iemand die in loondienst werkt. Hetzelfde geldt voor starters op de woningmarkt ten opzichte van doorstromers. Dit komt doordat er bij ondernemers en starters veel meer zaken zijn waar de hypotheekadviseur rekening mee moet houden.

Tip! De kosten voor een hypotheekadvies zijn in de meeste gevallen aftrekbaar van de belasting. Je leest hier meer over in het artikel 'Advieskosten hypotheek aftrekbaar '. 

Wat doet de hypotheekadviseur voor die kosten?

Een hypotheekadvies is dus niet goedkoop, maar wat krijg je daar dan voor terug? De hypotheekadviseur maakt allereerst een overzicht van je financiële situatie (je inkomsten, maandlasten, schulden, etc..). Daarna neemt de adviseur een aantal vragen met je door om je hypotheekwensen in kaart te brengen. Verder behandelt de adviseur in het gesprek:
 • De verschillende hypotheekopties.
 • Een aantal scenario’s die van invloed kunnen zijn op je hypotheek, bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. 
 • Belastingen die komen kijken bij je hypotheek, zoals hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait.
Op basis van dit gesprek selecteert de hypotheekadviseur een aantal hypotheken die passen bij jouw situatie. Je beslist natuurlijk zelf welke hypotheek je uiteindelijk afsluit.

Kosten hypotheekadviseur – Gratis oriëntatiegesprek

Bijna elke bank of hypotheekadviseur biedt je de mogelijk voor een gratis oriëntatiegesprek. Hierin bespreek je het doel van je bezoek, de werkwijze van de adviseur, hoe deze wordt beloond en voor welke hypotheekverstrekkers hij bemiddelt. Ook kan hij je in dit gesprek een schatting geven van de uiteindelijke advieskosten.

Tip! Vraag bij meerdere adviseurs een gratis oriëntatiegesprek aan. Op basis hiervan kun je beslissen met welke adviseur je uiteindelijk in zee gaat.

Tips voor besparen op advieskosten?

 • Bij sommige banken en hypotheekadviseurs kun je besparen op de advieskosten door zelf thuis al wat voorbereiding te doen. Zo hebben banken soms een online tool op de website die je kunt invullen en waardoor je dan minder kosten hoeft te betalen dan wanneer je de adviseur dit voor je laat doen. Informeer bij je bank of hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.
 • Heb je al vaker een hypotheek afgesloten of denk je over voldoende kennis te beschikken om zonder advies een hypotheek af te sluiten? Bij ABN AMRO, MoneYou en Bank of Scotland kun je dan een hypotheek afsluiten zonder advies. Je betaalt dan uiteraard ook geen advieskosten. In het artikel ‘Hypotheek zonder advies’, lees je meer over deze mogelijkheid.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Advieskosten hypotheek aftrekbaar?
Afsluitkosten hypotheek - Uitleg en aftrekbaarheid
Vijf veelgestelde vragen over de GHF
Wat is een hypotheek
Aankoop kosten bestaande woning

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht