Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Aegon ook aan het infuus

Auteur: Mister Money Woensdag 29 oktober 2008
Het ging er al dagen over, dus was het ook niet echt een verrassing. Aegon heeft afgelopen dinsdag bij minister Bos aangeklopt voor overheidssteun. De bank/verzekeraar leent tijdelijk 3 miljard euro uit het noodfonds van 20 miljard euro.

Evenals ING is Aegon een uitermate gezond bedrijf en voor de Nederlandse economie zeer belangrijk. Het huidige beursklimaat kan er echter voor zorgen dat deze gezonde en grote bedrijven ook in grote problemen kunnen komen. Minister van FinanciŽn Wouter Bos kan dit niet toestaan. Daarom is er een noodfonds van 20 miljard ter beschikking gesteld.

De injectie moet net als bij ING de onderneming meer armslag en meer vertrouwen geven op de internationale financiŽle markt. Aegon is immers een grote internationale speler en haalt ongeveer 70 procent van haar omzet en winst uit de Verenigde Staten. Ook heeft Aegon, net als ING, flink moeten afschrijven op (Amerikaanse) beleggingen wat heeft geresulteerd in een nettoverlies van 350 miljoen euro over het derde kwartaal.

Mede daarom zag Aegon haar koers naar beneden denderen. Het aandeel stond een jaar geleden nog op 14 euro en een maand geleden nog op dik 6 euro. Vandaag moet Aegon genoegen nemen met waardes van rondom de 3 euro per aandeel, een daling van dik 70 procent. De injectie moet de verloren reserves bijvullen en het vertrouwen in Aegon herstellen. Gezien de omvang van Aegon is 3 miljard een hele flinke buffer om toekomstige klappen op te vangen. Net als bij ING mag de overheid als tegenprestatie twee commissarissen bij Aegon benoemen. Deze houden een oogje op het dagelijks bestuur. De rente over de lening is 8,5 procent op jaarbasis en ook wordt er per direct in de bonussen van de Aegon-managers gesneden.

Verschillen
Er zijn wel duidelijke verschillen in de oorzaak van de behoefte van het kapitaal. Zo heeft Aegon het geld niet voor de korte termijn nodig, maar voor haar verplichtingen op de langere termijn. ING heeft duidelijk een tekort aan geld door de problemen om de geldmarkt. Aegon krijgt maandelijks flink veel premiegeld binnen. Minister Bos vindt niet dat er een verschil is tussen een bank als ING en een verzekeraar als Aegon. In beide gevallen staat er spaargeld van de burger op de tocht.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet