Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

AEX: oud en nieuw

Auteur: Mister Money donderdag 17 januari 2013
Veel mensen hebben wel eens van de AEX-index gehoord, maar niet iedereen weet wat de AEX precies is. De afkorting staat voor Amsterdam Exchange Index. De AEX is de belangrijkste graadmeter van de Nederlandse beurs en is in 1983 in het leven geroepen.

De 25 grootste aandelen hebben een notering aan de AEX. Het gemiddelde van deze 25 aandelen is de stand van de AEX. De stand van de AEX wordt vaak gezien als graadmeter van de economie in Nederland. Dit klopt niet helemaal. De AEX loopt voor op de economische ontwikkelingen. De beurzen waren bijvoorbeeld allang ingestort, voordat Nederland in een recessie belandde.

Historie
In 1983 werd de AEX in het leven geroepen. Bij invoering kende de index 100 punten. In de beginjaren had de AEX een andere naam, de index werd toen de European Option Exchange-index genoemd. De index moest een mooie afspiegeling van de Nederlandse economie zijn. Destijds bestond de index uit 13 in plaats van 25 fondsen. Pas in 1994 werd de naam gewijzigd in AEX-index. Van de originele lijst uit 1983 staan slechts nog vier bedrijven genoteerd aan de hoofd index. Dit zijn: Philips, Unilever, Heineken en Ahold.

Herweging
Jaarlijks wordt de AEX-index herwogen. Traditiegetrouw gebeurt dit op de eerste handelsdag in maart. De nieuwe indeling van de index geldt vanaf de volgende handelsdag. Of een bedrijf in aanmerking komt voor een AEX-notering is ondermeer afhankelijk van de handelsomzet. Er wordt gekeken naar de gemiddelde koers van een aandeel en het handelsvolume.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
Beleggingen om extra mee op te passen
Beleggingen pensioenfondsen niet duurzaam genoeg


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet