Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

AEX-index krijgt nieuwe weging

Auteur: Mister Money vrijdag 3 september 2010
Nog deze maand stapt Euronext over op een nieuwe berekenmethode voor de AEX. De zogenoemde ‘divisormethode’ is wereldwijd al de standaard en moet ervoor zorgen dat de indices voor beleggers gebruiksvriendelijker worden. Tot nu toe correspondeerde de AEX berekend met een ‘mandje', waar aandelen een aantal keer in zaten.

De stand van de AEX werd bepaald door de waarde van het mandje te delen door 100. Deze manier van werken wordt als complex beschouwd en zorgde bij elke herschikking voor vragen bij beleggers. Hoe de afronding naar hele getallen precies zou uitpakken, was vooraf immers niet te voorspellen.

Divisor
In de nieuwe methode wordt het mandje aandelen niet meer gedeeld door 100, maar krijgt het een flexibele deler, de ‘divisor'. De complexiteit die het afronden voorheen met zich meebracht, zou met de komst van deze methode verleden tijd moeten zijn. Dat stelt Euronext in een toelichting op de nieuwe rekenmethode. De nieuwe methode zal naast de AEX ook worden toegepast op de AMX en AscX.

De nieuwe rekenmethode maakt onderdeel uit van een pakket nieuwe maatregelen. Zo wordt de AEX-index per 17 september vier keer per jaar onder de loep genomen. Voorheen gebeurde dit tweemaal per jaar. Zit een fonds niet in een index, maar is het doorgedrongen tot de top 15 van fondsen op het Damrak, da kan het op zo'n moment in de AEX worden opgenomen. De complete herweging van de AEX gebeurt nog wel eenmaal per jaar, in maart.

Nieuwkomers
Op 17 september aanstaande zullen de verschillende indices van Euronext worden herschikt. De AEX blijft ongewijzigd, in de Midkap worden twee plekken opgevuld door softwarebedrijf Unit 4 en uitzendorganisatie Brunel International. De AscX verwelkomt eveneens twee nieuwkomers. Maritiem dienstverlener Dockwise en autofabrikant Spyker Cars maken daar hun debuut.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet