Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Afkoop en lijfrente

Auteur: Ivo van Vugt donderdag 8 februari 2018
Als je een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening het met maar een kleine waarde, kun je deze belastingvrij afkopen. Bij grotere saldo's zal echter wel belasting betaalt moeten worden over de waarde van de lijfrente of het bankspaarsaldo en is maar zeer de vraag of dit nog aantrekkelijk is.

Kleine lijfrentepolissen en bankspaartegoeden mogen tot een waarde van 4.351 euro belastingvrij worden afgekocht. 

Lijfrente
Een lijfrente verzekering, of sinds 1 januari 2008 banksparen, is een oudedagsvoorziening. Bij een aantoonbaar pensioentekort is de premie of inleg vervolgens in aftrek te nemen van de inkomstenbelasting. Omdat de premie fiscaal aftrekbaar is, zal de periodieke uitkering belast zijn in box 1. Dat wil zeggen dat er afhankelijk van het inkomen maximaal 51,95 procent belasting geheven kan worden.

Normaal afkopen
Indien er beslist wordt om het contract voortijdig open te breken, omdat je bijvoorbeeld geld nodig hebt, wordt dat een dure aangelegenheid. De verzekeraar is verplicht om 51,95 procent belasting in te houden. Daarnaast dien je een revisierente (boete) van 20 procent over de waarde. De uitkering is dus netto maximaal iets meer dan 28% van de waarde.

Voorbeeld
Zo kan het dus zijn dat je een lijfrente hebt ter waarde van 5.000 euro. Bij voortijdig afkopen zou u een bedrag van 5.000 x (51,95%+ 20%) = 3.597 euro moeten voldoen. Je ontvangt dan 1.403 hele euroís op jouw rekening. Indien je in een lagere schaal blijkt te vallen, dan die van 51,95 procent kun je overigens iets terugvragen bij de fiscus via het belastingformulier.

20 reacties verbergen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 


Reacties:

Naam: Jan Muis
Bericht: Ik heb al een tijd bij ASR fortis een beleggingsverzekering lopen en wil deze afkopen.  
De afkoopwaarde is 4900,- Euro  
De ingelegde premies +/- 8900 Euro  
Nu komt de belastingclaim op 5400,- Euro m.a.v na afkoop krijs ik niets maar moet ik nog bijbetalen

Naam: riet schoonhoven
Bericht: Zojust Aegon gebeld wanneer ze mijn Toekomstplan gaan uitbetalen (heb per 1 april afkoop aangevraagd). De afkoopwaarde staat nu op 3775,13 euro, dus gunstig voor mij dacht ik. Nu moet ik volgens hun 20% revisierente gaan betalen over de totale inleg (6775 euro) en een vrijwaringsbewijs bij de belasting gaan vragen. Zij gaan pas utbetalen (en hoeveel daar gaven zij als indicatie ongeveer de helft).  
Heb gewezen op de nieuwe regel, maar zij zeggen dat de waarde van 4068 de inlegwaarde is en niet de afkoopwaarde. Hoe kan ik mijn geld krijgen?? Waar moet ik zijn om ze te overtuigen??  
 
alvast hartelijk dank voor eventuele adviezen. Riet

Naam: R.Assinck
Bericht: Wij hebben ook een beleggings/lijfrenteverzekering, willen die ook afkopen. Het was €8000,00 in een jaar gedaald naar €5000,00. Maar over dat afkopen is overal nog veel onduidelijkheid. Wat zouden we nog overhouden.Wie kan me dat vertellen?

Naam: wesselz
Bericht: Ik heb mijn Avero Achmea polis afgekocht.Bedrag was kleiner dan 4.000 euro. Kijk op provisieoverzicht.nl of op www.hypotheeksupport.nl hoeveel provisie er op een lijfrenteproduct zit.

Naam: marc
Bericht: Vol ongeloof kreeg ik hier ook mee te maken, heb ruim 21.000,- euro aan inleg betaald en moet nu bij afkoop betalen. Nationale Nederlanden heeft mij meerder keren van het kastje naar de muur gestuurd en mij verteld dat ik 4000,- euro zou krijgen, Net op tijd achter gekomen dat dat niet zo is en dus moet betalen.  
Wat een fantastisch land toch!!! Je verliest een enorm bedrag en het kleine beetje wat overblijft wordt zo zwaar belast dat ik dus exact 21978,- euro in rook op zie gaan. Schande. Wie gaat eens wat aan deze misstanden doen. Ik zou het normaal vinden dat ik de belasting betaal over het uitgekeerde bedrag.

Naam: Nieuwenhuis
Bericht: 1 okt.2009 liep een lijfrentepolis af met een waarde van 19000,00 bij de rvs. Omdat ik op dit moment geld nodig heb gevraagd wat het betekend als ik deze polis in een keer afkoop. kunt u mij daar antwoord op geven ?

Naam: M. Alberti
Bericht: N.av. de afkoop kleine lijfrenten (< 4068). Het in 2009 ontvnagen berdrag wordt belast. Maar gedurende de looptijd heb ik de door mij betaalde premies niet als aftrekpost opgevoerd. Het gevolg is dus dat je dubbel wordt belast, dat kan toch niet de bedoeling zijn. Door de belastingdienst heeft mij geadviseerd om een verzoek tot herziening bij de inspecteur in te dienen. Is e.e.a. bij jullie bekend. Heeft zo'n verzoek kans van slagen. Max

Naam: mh
Bericht: Wanneer nooit premie is afgetrokken van de belasting. wordt uw verzoek gehonoreerd. Wanneer ook maar 1 x premie is afgetrokken wordt het niet gehonoreerd. Waneer de belastingdienst uw verzoek honoreerd wordt het geld aangemerkt als kapitaal en verdwijnt de lijfrente clausule. je kunt het dan uit laten betalen. overigens is Nederland zo raar nog niet. Als je een beleggingsverzekering hebt kan het in mooie tijden heel goed gaan en hoor je niemand klagen. In slechte tijden klaagt iedereen. Ga dan ook niet voor een beleggingsverzekering maar kies voor garantie

Naam: lre
Bericht: Voor alle vragen die gesteld worden, kan ik maar een advies geven: neem contact op met de belastingdienst. De wettelijke regelingen wijzigen momenteel elk half jaar. Vraag naar een lijfrente-expert, ja die zijn er bij de belastingdienst. Kijk desnoods op de verschillende sites van de belastingdienst. Er is veel info te vinden.  
Als de premies nooit in aftrek zijn gebracht kan de polis belastingvrij worden afgekocht als de polis maar minder waard is dan de ingelegde premies (en de premies vanaf 2010 niet meer zijn dan 2269 euro). Maar vanaf 1 januari 2011 zal dit waarschijnlijk weer gaan veranderen.

Naam: JM
Bericht: Er is maar 1 remedie: ambtenaren schrappen (in elk geval de helft van die 18.000 belastingambtenaren in Apeldoorn). Dat zorgt voor een eenvoudige regelgeving en voorkomt dit soort geneuzel..woekerpolissen, banken overeind houden...etc.

Naam: JR
Bericht: ik heb 4218 euro aan navordering gestort op rekening Apeldoorn, hopelijk krijg ik dan een vrijwaringsbewijs waarmee ik dan 7400 terug krijg van mijn 15000 ingelegde euros. Had ik dit geweten dan had ik de polis nooit afgesloten.

Naam: Jos de Vaan
Bericht: je kunt dioe polis ook fiscaal geruisloos voortzetten in een uitgestelde lijfrente. De kosten van deze zijn veel lager en als je er een neemt met garantie weet je ook zeker wat de uitkering zal zijn op de einddatum

Naam: Jan
Bericht: Belasting is een belasting.  
Wordt het geen tijd voor gevangenis straffen bij een totale volksverlakerij met die beurs spaar plannen?  
Wat voorgeschoteld wordt wordt totaal niet aan voldaan om vervolgens een negatief overzicht te krijgen,  
 
Tijd om een verlplichting in te stellen om minimaal de inleg te vergoeden, wat vaak vooraf wordt gezegd, dat het wel GEK moet gaan om dit niet te krijgen.  
 
Scande

Naam: Freek
Bericht: Inderdaad te gek voor woorden , probeer je goed voor je zelf te zorgen , word je belazerd door de verzekeraar/bank én de staat !  
ik ga het állemaal zelf regelen ,en ga zelf beleggen , als het dan fout gaat heb ik het teminste zelf verkloot !!

Naam: Jansen
Bericht: Beste mensen en worden enkele dingen toch wel even vergeten te melden.Ten eerste:In het verleden kon de inleg premie in minder worden gebracht bij de belastingdienst.Veronderstel je stort 10000 euro dan kan je 42% of 52% belasting terug krijgen op dit bedrag.ten tweede indien een polis minder dan 10 jaar loopt kan je gebruik maken van de tegen bewijsregeling!Het hangt af van de looptijd maar als je bijvoorbeeld na 9 jaar afkoopt zit je rond de 10% rente.Kortom het kan zo maar wezen dat je dus enkele duizenden euro's weer terug kan krijgen van de belastingsienst

Naam: Ton
Bericht: Beste allen,  
Ik heb 2 lijfrente producten bij Aegon lopen sinds 2000 (toen spaarloon, pensioen premiesparen later omgezet naar lijfrente).De huidige waarde van mijn lijfrente producten is ongeveer 20000 euro. Ik wil nu meer zekerheid en wil mijn producten om zetten naar een andere bijv. spaarproduct of mijn geld terug!  
Ik wil graag weten of ik:  
- mijn lijfrente polissen met d huidige waarde kan omzetten, kosteloos (behalve administratiekosten etc.) naar een bankspaar rekening?ook bij een andere bank of verzekeraar?  
- de huidige waarde van de aandelen op mijn bankrekening laten storten? zo ja wat moet ik uiteindelijk nog terug moeten betalen? belasting? anders?  
- kan afkopen en mijn geld terug vragen? wat zijn dan de kosten?  
Graag zou ik van jullie willen horen hoe ik me beste kan manoeuvreren met zo'n stuatie.  
 
Alvast dank voor ieders input.  

Naam: Ton
Bericht: Beste allen,  
 
Ik heb een vraag over Aegon Sprint plan product zijn er mensen die ook sSprint Plan polis hebben gehad? en dat niets heb opgeleverd? en waarschijnlijk ook nog boete moest betalen?  
 
Ik heb in 2000 t/m 2005 een sprintplan polis gehad! heel hoog maand premie ingelegd volgens 250 euro/maand vervolgens in 2005 niks van terug gekregen omdat de aandelen toen waarde hadden. en moest nog een moeten betalen! later in de loop van de tijd wat nieuws daarover gelezen en hele SprintPlan regeling al een oplichterij was en de beloofde rendementen etc. niet haalbaar was etc.  
Kortom wat is nu de status met dit product en de slachtoffers daarvan?  
Ik ben van plan een rechtszaak te starten? is dat slim? wat zou ik beter kunnen doen? kan ik dat met Aegon onderhandelen om iig mijn inleg en de rente over de totale inleg (10 jaar) terug vragen? zijn er mensen die daar wat meer ervaringen mee hebben?  
 
Alvast dank voor ieders reactie.

Naam: jansen
Bericht: ja ook wij worden bestolen door de staat ach je bent maar een blauwekiel 2kleine polissen foei .

Naam: Udo Cordia
Bericht: De inhoud van bovenstaand artikel is niet overeenkomstig de wetgeving en de geldende praktijk. De minimumwaarderingsregel is afgeschaft, voor revisierente heeft deze nooit gegolden. Omdat hier sprake is van een kleine afkoop, is er in het geheel geen revisierente verschuldigd. Het zou de schrijver sieren het artikel aan te passen. Omdat gezien de reacties, deze desinformatie alleen maar tot meer onduidelijkheid leidt.

Datum: 8-2-2018 08:34:58
Naam: Redactie Mister Money
Bericht: @Udo Cordia,bedankt voor je reactie. Het artikel is inmiddels aangepast.

Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Studiekosten in aftrek nemen
Controle vooraf moet fraude met toeslagen voorkomen
Vooraf ingevulde belastingaangifte vaker gebruikt
Belastingdienst let scherper op aftrekposten
Belastingaangifte doen binnen een kwartier?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
Zorgverzekering vergelijken 2019