Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Aflossen: ja of nee?

Auteur: Mister Money Woensdag 4 april 2007
Iedereen heeft kans op financiŽle meevaller. Stel: je wint een leuk bedrag in de loterij of je ontvangt een (fikse) bonus van je werkgever. Je kunt dit extra geld er meteen doorheen jagen of op een spaarrekening zetten voor later. Je kan er echter ook voor kiezen om een eventuele schuld af te lossen.

Ga na of het voor jou voordelig uitpakt om een consumptief krediet of eventueel een stuk van je hypotheek af te lossen. Vooral bij een consumptief krediet (zoals een persoonlijke lening) betaal je vaak veel rente. De tarieven hiervan kunnen zelfs oplopen tot boven de 10 procent. Als je besluit je lening af te lossen dan levert je dit dus geld op. Daarnaast zal de aflossing misschien een bepaalde druk kunnen wegnemen.

Je kunt ook overwegen om met het extra geld een gedeelte van je hypotheek af te lossen. Wie bijvoorbeeld op een hypotheekrente van 6% zit en 40% belasting bespaart, betaalt netto 3,6 % rente voor zijn hypotheek. Het aflossen van de hypotheek levert in dit geval net iets meer op dan het geld op een spaarrekening zetten waar je een rente van 3,5% ontvangt.

Als je besluit extra af te lossen houdt dan wel rekening met eventuele boeteclausules en -eventueel bij toekomstig verhuizen- de bijleenregeling. Indien er een 'box 3 gedeelte' in de hypotheek zit; is het verstandig deze als eerste af te lossen. Deze rente is immers niet in aftrek te nemen.

Stijgt de spaarrente tot bijvoorbeeld 7% - wat gezien het verleden niet geheel ondenkbaar is Ė dan kan het aanhouden van het geld op een spaarrekening een betere uitkomst bieden- de hefboomwerking.

Ga dus altijd goed na wat je doet met extra geld en schulden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken