Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Aflossingsvrije hypotheek

Op deze pagina vind je belangrijke informatie over de aflossingsvrije hypotheek; de hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd niets aflost en alleen hypotheekrente verschuldigd bent. We beschrijven in detail wat de aflossingsvrije hypotheek inhoudt, hoe het werkt, waar moet je op letten bij de aanschaf alsook de voor- en nadelen. Daarnaast hebben we een aantal nuttige tips over deze hypotheekvorm.

Informatie aflossingsvrije hypotheek
De aflossingsvrije hypotheek is een hypothecaire lening waarbij je gedurende de looptijd niets aflost en er staat geen vermogens-opbouw tegenover. Iedere maand betaal je uiteraard wel een bedrag aan hypotheek rente.

Bij een aflossingsvrije hypotheek is de rente gedurende de gehele looptijd gelijk. Omdat je niets aflost en alleen rente betaalt, kun je maximaal profiteren van de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheek rente, je betaalt immers alleen rente (en geen aflossing) en die rente is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar.

Gedurende de looptijd wordt er zoals eerder gezegd niets afgelost, overigens is het bij de meeste geldverstrekkers wel mogelijk om ook voortijdig - eventueel boetevrij - af te lossen zodat je niet op het einde van de looptijd wordt geconfronteerd met het aflossen van deze lening.

Een aflossingsvrije hypotheek wordt vaak in combinatie met een andere hypotheek vorm afgesloten. Dit omdat het in de meeste gevallen niet mogelijk is om voor de volledige waarde van het onderpand een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten en om de maandlasten te drukken.

Bij het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek wordt soms wel het nemen van een overlijdensrisicoverzekering als voorwaarde gesteld. Deze verzekering keert een bepaald bedrag uit op het moment dat je komt te overlijden gedurende de looptijd van de hypotheek.

Voordelen:
De maandelijkse hypotheeklasten zijn relatief laag omdat je alleen rente betaalt en niets aflost en geen vermogen opbouwt.
Je profiteert optimaal van de fiscale afrek gedurende de looptijd (max. 30 jaar).

Nadelen:
Niet aflossen heeft naast de voordelen één groot nadeel: Je bent in principe wel verplicht de schuld af te lossen op einddatum.
Na 30 jaar stijgen de kosten van je maandlasten omdat van de hypotheekrente aftrek maximaal 30 jaar gebruik gemaakt mag worden.
De belasting is zo veranderd dat je de rente en kosten van een aflossingsvrije hypotheek niet meer kunt aftrekken als je hiervoor luxe goederen als bijvoorbeeld een boot of auto koopt (box 3).
De aanschaf van een aflossingsvrije hypotheek
Wat zijn de alternatieven?
Mister Money TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet


Vergelijk de hypotheekrente van alle aanbieders.
Vergelijk hypotheekrente   
 
Wist u dat de advieskosten voor uw hypotheek meestal aftrekbaar zijn?
Wist u dat de huizenprijzen weer licht zijn gestegen?
Wist u dat starters vaker voor een huurwoning kiezen?
Wist u dat de vergrijzing een bedreiging voor de woningmarkt vormt?
Wist u dat er vaker woningen gedwongen worden verkocht?