Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

AFM waarschuwt voor 'Boiler Room'

Auteur: Ivo van Vugt Woensdag 28 januari 2009
In 2000 verscheen de film 'Boiler Room' met onder ander Vin Diesel en Ben Affleck in de hoordrol. De film gaat over een man die op een afdeling komt te werken waar aandelen worden verkocht. In de loop van de film wordt duidelijk dat er helemaal geen aandelen bestaan en cliŽnten hun geld kwijt zijn.

Deze ĎBoiler Roomsí bestaan echt. Het is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties waar overtuigende, ietwat agressieve verkopers bellen naar potentiŽle kopers om te beleggen in aandelen. Deze aandelen zijn echter niets waard of bestaan niet eens. De Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) krijgt de laatste tijd vaker meldingen over deze handelswijze binnen. Onlangs waarschuwde de AFM op haar website mensen hier weer voor. Zeker in deze tijden van laag gewaardeerde aandelen, kan de oplichting natuurlijk hoogtij vieren.

De werkwijze eerste fase
PotentiŽle kopers worden in de waan gehouden door de geluiden van rinkelende telefoons en schreeuwende verkopers op de achtergrond dat het om een goed bedrijf gaat en dat er snel beslist moet worden. De handel gaat echter om waardeloze aandelen of niet bestaande stukken.
Indien de interesse is gewekt wordt de Ďbelangrijkeí klant doorverbonden met een senior medewerker en wordt overgehaald om een klein bedrag te investeren. Daarna wordt snel teruggebeld met de mededeling dat er een enorme winst is gemaakt. Vanaf dan worden enkel grotere bedragen gevraagd om te investeren en zal er vervolgens nooit meer iets worden gehoord van het bedrijf of je geld.

De werkwijze tweede fase
Het kan gebeuren dat er lange tijd daarna weer met deze gefopte belegger contact wordt gezocht om de aandelen alsnog terug te kopen, zeker nu in deze markt. De waardeloze aandelen worden tegen een aantrekkelijke prijs teruggekocht door een 'recovery room'. Echter dient er wel een flinke fee te worden betaald om de aandelen 'los' te krijgen. Het spreekt bijna voor zich dat het geld is verdwenen en er nooit meer iets wordt venomen.

Wat kun je doen?
Het aanpakken van boilerrooms in Nederland is niet eenvoudig, omdat ze vaak vanuit het buitenland opereren . Als je in de toekomst tegen dit soort praktijken aanloopt, ga er dan niet op in en ga nooit telefonisch akkoord. Ook zijn extreem hoge rendementen zeer schaars en gaan altijd gepaard met veel risico.

De AFM heeft onder andere tot taak het waarschuwen tegen dergelijke ĎBoilor Roomsí en onderhoudt registers met daarin de vermeende organisaties. Indien je denkt te maken te hebben gehad met dergelijke malafide praktijken, waarschuw dan de AFM.

Bron: www.afm.nl

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet