Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

AFM beboet Rabobank

Auteur: Mister Money dinsdag 5 oktober 2010
De Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) heeft de Rabobank twee boetes opgelegd van in totaal 150 duizend euro. De bank werd beboet omdat ze te gemakkelijk hoge hypotheken verstrekt zou hebben aan starters op de woningmarkt. Daarnaast kreeg de Rabobank een boete omdat ze bij het verstrekken van woonlastenverzekeringen te weinig informatie heeft ingewonnen.

Het grootste deel van de boete, 120 duizend euro, is opgelegd omdat de bank, die Nederlands grootste hypotheekverstrekker is, onvoldoende heeft gedaan om overkreditering te voorkomen bij starters. Ze heeft niet voldoende gecontroleerd of de starters wel in staat waren de hoge maandlasten te betelen, stelt de AFM.

Rabobank heeft hiermee de Gedragscode Hypothecaire Financiering geschonden. Deze code stelt dat banken 3 tot 6,5 keer het bruto jaarinkomen mogen lenen aan hun klanten. De Rabobank hanteerde een rekenmethode waarbij rekening werd gehouden met studierichting en toekomstige carriŤremogelijkheden waardoor het beoordelingsinkomen soms kon worden opgehoogd.

De overige 30 duizend euro heeft de AFM opgelegd, omdat de adviseurs van de Rabobank volgens haar onvoldoende hebben doorgevraagd bij het verstrekken van woonlastenverzekering, zoals de arbeidsongeschiktheids- of levensverzekeringen. De AFM vindt dat de adviseurs beter had moeten vragen naar de kennis en de bereidheid om risico's te nemen van de klant.

De AFM heeft ook de advisering bij andere hypotheekverstrekkers onderzocht. Ze sluit niet uit dat er nog maar boetes uitgedeeld gaan worden, maar spreekt niet van structurele schendingen van het belang van de klant in deze branche.

De Rabobank is het niet eens met de opgelegde boetes en zegt zich bij het verstrekken van de startershypotheken gebaseerd te hebben op CBS-cijfers over de carriŤreperspectieven van starters met bepaalde opleidingen. De bank overweegt echter niet in beroep in te gaan tegen de beslissing van het AFM.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet