Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

AOW en de vergrijzing:Je pensioen na 2015

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) vrijdag 10 januari 2014
Pensioen is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed show. De meeste werknemers bouwen pensioen op via hun werkgever, ondernemers zetten er meestal ook wel wat voor opzij. Maar werkelijk weten hoe je financiële situatie eruit ziet na pensionering? Er zijn maar weinig mensen die dat helemaal op een rijtje hebben.

Dat is niet zo vreemd. Zelfs als je nu exact in je hoofd hebt wat er opgebouwd wordt, weet je nog niet hoe dat financieel zal uitpakken tegen de tijd dat je 65 bent. Of 67, want de AOW-leeftijd wordt stapsgewijs verhoogd naar 67 jaar. De financiering van de AOW is daarvoor de eerste aanleiding, maar voor de pensioenfondsen komt dat – gezien de dekkingsproblemen door de beleggingsverliezen – ook niet bepaald slecht uit. De vraag is of het niet nog verder opgeschoven gaat worden naar bijvoorbeeld 70 jaar. Dat is voor de meesten nog zover weg allemaal dat het te abstract is alle ins en outs te willen weten.

Afschaffing partnertoeslag
Toch is het van belang om in ieder geval globaal te weten dat het opbouwen van je oudedagsvoorziening op het goede spoor zit. Gaten zijn immers veel gemakkelijker te dichten als je daar tijdig mee begint.

Voor één van de gaten is het al rijkelijk laat om nu nog te starten met dichten. Daarbij gaat het om het AOW-gat dat voor stellen ontstaat per 2015. Vanaf dat jaar krijgt iedere nieuwe 65-plusser met een partner alleen nog de eenpersoons-AOW. Op dit moment wordt er nog een partnertoeslag uitgekeerd wanneer een 65-plusser een jongere partner heeft. Die partnertoeslag is dan wel afhankelijk van het eigen inkomen van die partner – maar er zijn natuurlijk veel situaties waarin de partner geen eigen inkomen heeft. Of stopt met werken als de partner met pensioen gaat, zodat ze samen kunnen genieten van een leven zonder arbeidsverplichtingen.

Of je een nieuw gat hebt na 2015 en hoe groot dat is hangt af van de leeftijdsverhouding. Bij een groot leeftijdsverschil kan het hard oplopen. Bij een leeftijdsverschil van 5 jaar scheelt het grof gerekend in totaal € 40.000 bruto aan AOW. Kun je nagaan wanneer je in 2015 al de AOW-leeftijd bereikt en een partner hebt die dan pas 50 is…

Het jaar 2015 is niet meer zo ver weg, er zijn niet veel jaren over om een eventueel gat te dichten. Wie last krijgt van deze AOW-beperking doet er goed aan om de gevolgen in ieder geval te laten doorrekenen zodat de schade wellicht nog een beetje beperkt kan worden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
AOW en de vergrijzing: AOW leeftijd
AOW en de vergrijzing: Het AOW-gat

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom