Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Afsluitkosten hypotheek - Uitleg en aftrekbaarheid

Auteur: Mister Money donderdag 5 juni 2014
Als je een hypotheek afsluit, betaal je administratiekosten aan de bank of hypotheekverstrekker. Dit worden ook wel afsluitkosten genoemd. Tot 2013 betaalde je een afsluitprovisie die was verwerkt in de hypotheekrente. Na het provisieverbod in 2013 mag dit niet meer en daarom brengen de hypotheekverstrekkers de afsluitkosten apart in rekening.

Hoe hoog zijn bij een hypotheek de afsluitkosten?

De hoogte van de afsluitkosten verschilt natuurlijk per bank of hypotheekaanbieder. Maar je moet meestal wel rekenen op een bedrag van enkele honderden euro’s. Er zijn ook banken die geen aparte afsluitkosten in rekening brengen, maar het verwerken in de advieskosten. Informeer bij de bank of hypotheekverstrekker naar de afsluitkosten.

Tip! Op Mister Money kun je alle hypotheekrentes vergelijken. Via de renteoverzichten vraag je ook eenvoudig enkele offertes aan van hypotheken die jou interessant lijken. In deze offertes staat ook vermeld wat de bijkomende kosten zijn, zoals de afsluitkosten.

Afsluitkosten hypotheek aftrekbaar?

De afsluitkosten die je betaalt zijn vaak aftrekbaar van de belasting. Het hangt van de hoogte van de kosten af of je ze eenmalig mag aftrekken of dat je een deel moet uitsmeren over meerdere jaren. De fiscus bepaalt elk jaar hoeveel eenmalige hypotheekkosten, waaronder de afsluitkosten vallen, je mag aftrekken. Zijn je afsluitkosten hoger? Dan moet je het deel dat boven dit bedrag uitkomt delen door het aantal jaren dat je hypotheek nog loopt. Dit bedrag mag je jaarlijks aftrekken van de belasting. Op de website van de Belastingdienst vind je de actuele bedragen.

Het onderstaande rekenvoorbeeld maakt duidelijk hoe dit werkt.
Mister Money sluit een hypotheek af en betaalt 5.000 euro aan eenmalig kosten. Hij mag in dat jaar maximaal 3.600 euro aftrekken van de inkomstenbelasting. De overige 1.400 euro deelt hij door het aantal jaren dat de hypotheek nog loopt. Als dit 20 jaar is, mag hij dus elk jaar nog 70 euro aftrekken.

Overige kosten bij afsluiten hypotheek

Zoals al eerder aangestipt, betaal je naast de afsluitkosten nog meer eenmalige kosten als je een hypotheek aangaat. Denk hierbij aan: advieskosten, notariskosten en eventuele taxatiekosten. In het artikel ‘Aankoopkosten bestaande woning’ lees je meer over welke kosten er allemaal komen kijken bij het kopen van een woning.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Advieskosten hypotheek aftrekbaar?
Advieskosten hypotheek - Uitleg en tips
Vijf veelgestelde vragen over de GHF
Wat is een hypotheek
Aankoop kosten bestaande woning

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht