Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Actierentes en valkuilen bij hypotheekrente

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) woensdag 18 december 2013
Rente is rente, ja toch? Nee… dat is zeker niet het geval. Er komt veel meer kijken bij het onderwerp ‘rente’ dan je zou denken. Rentepercentages van verschillende aanbieders van hypotheken lopen enorm uiteen, dat is bekend. Er is echter meer om je van bewust te zijn als het gaat over de hypotheekrente.

Nieuwe klanten en bestaande klanten
Er zijn geldverstrekkers, die bestaande klanten een ander rentepercentage in rekening brengen dan nieuwe klanten. Dit wordt in vaktermen een ‘duaal’ of ‘tweesporig’ rentebeleid genoemd. Een nieuwe klant krijgt voor de eerste rentevastperiode een erg aantrekkelijke lage rente aangeboden, de zogenaamde ‘arrangementsrente’. Na afloop van die eerste rentevastperiode krijg je een verlengingsvoorstel met een duidelijk hoger renteniveau dan hetgeen nieuwe klanten op hetzelfde moment aangeboden krijgen. Slim: het loont vaak niet genoeg om over te stappen naar een andere geldverstrekker, dus betaal je die hogere hypotheekrente dan maar.

Actierentes
Soms lijken rentes onwaarschijnlijk laag. Vaak zijn het lokkertjes om mensen binnen te krijgen om daarbij een dure verzekering te sluiten. De actie is meestal heel tijdelijk van aard zijn, vaak zelfs korter dan de eerste rentevaste periode. Na de actieperiode zijn de reguliere voorwaarden van toepassing en betaal je opeens een veel hogere hypotheekrente.

Renteopslag
Het percentage dat je aan hypotheekrente moet betalen, bevat vaak één of meerdere opslagen. Zo betaal je voor een spaar-, bankspaar- of hybride hypotheek meestal een opslag van 0,4 procent. Daar staat dan tegenover dat je diezelfde hogere rente ook krijgt als spaarvergoeding.

De laagste rente geldt voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie, omdat de bank daarbij in feite geen risico loopt. Voor hypotheken zonder NHG komt er een opslag op de rente, die afhankelijk is van het verstrekkingspercentage: de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de (executie)waarde van de woning. Naarmate de tijd verstrijkt neemt - bij een stijgende woningwaarde - het verstrekkingspercentage af. De opslag verdwijnt echter niet vanzelf: je moet de bank zelf vragen om jouw hypotheek in een lagere ‘renteklasse’ te plaatsen.

Dan zijn er ook nog geldverstrekkers die een opslag berekenen bij een aflossingsvrije hypotheek. Hierbij draait het vooral om verzekeraars: die sluiten hypotheken af om verzekeringen te verkopen, dus een hypotheek zonder polis – daar willen ze meer rente voor ontvangen.

Budgetrentes
Dan zijn er nog de budgetrentes, voordeelhypotheken etc. Hierbij krijg je als klant een behoorlijk lagere hypotheekrente aangeboden. Je moet er alleen wel voor inleveren op de voorwaarden. Een boetebepaling bij verkoop van de woning bijvoorbeeld, een beperkte geldigheid van het aanbod, of het vervallen van de dalrente. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je maar bewust de keuze maakt en niet blind gaat voor de laagste rente.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alles over hypotheekrente
Hoe is een rente opgebouwd?
Wanneer heb ik te maken met welke rente?
Welke rentetypen zijn er?
Met welke rentes heb je te maken in een offerte?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht