Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Als we nu eens een vakantiehuis kochten…

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 23 april 2008
Het is mooi weer buiten en we raken in vakantiestemming. Heb jij al bedacht wat voor vakantie het gaat worden dit jaar? Een vliegreis naar Griekenland of Turkije, een verre rondreis, kamperen in Frankrijk of lekker weg in eigen land? Misschien dat je in al die overwegingen ook weleens denkt: “als we nu eens een vakantiehuis kochten…”

Een heerlijk idee. Je eigen vakantiehuis(je) waar je regelmatig naartoe gaat om thuis de boel de boel te laten. Dat kan een huisje op de Veluwe zijn maar er zijn ook genoeg mensen met een appartement aan één van de Costa’s. Daar ben je immers ook zó en de kans op mooi weer is er duidelijk groter dan in ons kikkerlandje. Wat moet je weten over de financiële aspecten bij het aankopen van een vakantiehuis?

Geld lenen voor vakantiewoning
Het bedrag dat je nodig hebt voor het kopen van een vakantiewoning hebben de meeste mensen niet in hun achterzak. Dan moet je er een lening voor afsluiten. Dat kan een hypotheek zijn op de vakantiewoning zelf, of een ander krediet.

Er zijn niet veel geldverstrekkers die een hypotheek afsluiten voor een recreatiewoning. Degenen die het wel doen, kennen vaak beperkingen in de verstrekking: een deel moet doorgaans met eigen geld betaald worden. Voor een vakantiehuis in het buitenland ben je bovendien afhankelijk van de enkele (groot)bank die buitenlandhypotheken verstrekt.

Heb je een eigen woning met overwaarde? Dan is het vaak veel eenvoudiger om die overwaarde op te nemen met een tweede hypotheek. Voor de bank is het niet van belang waar je het geld aan besteedt – dat kan net zo goed een vakantiehuis zijn als een auto of een boot.

Belasting
De vakantiewoning valt onder de belastingheffing in Box III. Je betaalt dus ieder jaar vermogensrendementsheffing (1,2%) over de waarde.

De rente die je moet betalen voor de (eventuele) lening is niet fiscaal aftrekbaar. Een vakantiehuis valt niet onder de eigenwoningregeling: het is wel een eigen woning maar het is niet je hoofdverblijf. Ook de kosten die je voor de aankoop maakt (taxatie, notaris, makelaar) zijn niet aftrekbaar.

Als je de vakantiewoning een deel van het jaar verhuurt – helaas kun je niet het hele jaar op vakantie – hoef je de huurinkomsten niet op te geven aan de fiscus. Ook met een eventuele verkoopwinst bemoeit de Belastingdienst zich niet. Een vakantiehuis wordt fiscaal echt gezien als een belegging: je betaalt vermogensrendementsheffing en daarmee is de kous af.

Bij een vakantiehuis in het buitenland kan het zo zijn dat je in Nederland geen belasting hoeft te betalen over de waarde van de woning. Dat is afhankelijk van de belastingheffing in het betreffende land. Als je daar al belasting betaalt over de woning kan de Belastingdienst in Nederland je vermindering van de te betalen belasting verlenen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet