Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Alternatief voor beleggingspolis op komst!

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 6 december 2006
Door de commotie rond kostbare beleggingsverzekeringen willen veel verzekerden hun polis opzeggen. Maar dat is niet altijd verstandig. Het voortijdig beŽindigen van je beleggingsverzekering kan een kostbare zaak zijn. Bovendien is er hoogstwaarschijnlijk een goed alternatief op komst: fiscaal voordelig banksparen.

Wil je van je beleggingspolis af, dan kan dat. Maar je moet dan wel een boete en een afkoopsom aan je verzekeraar betalen. Dat kan nadelig uitpakken. Zeker als daarna de fiscus nog eens om de hoek komt met een naheffing. Je ontvangt dan veel minder dan je inleg terug. In de meeste gevallen is het dus niet zo gunstig om je beleggingsverzekering tussentijds te beŽindigen.

Banksparen misschien mogelijk
Kies je liever niet voor het afkopen van je beleggingspolis, dan kan het idee zijn om een jaartje te wachten. In december wordt in de Tweede Kamer namelijk een wetswijziging behandeld die het vanaf 2008 mogelijk moet maken om ook via een bank fiscaal vriendelijk een vermogen op te bouwen voor je hypotheek of pensioen. Bijvoorbeeld op een geblokkeerde bankrekening of een beleggingsrekening. Het is de bedoeling dat voor banksparen dezelfde fiscale voordelen gaan gelden als voor beleggingsverzekeringen die worden ingezet voor de opbouw van je pensioen of de aflossing van je hypotheek.

Deze wetwijziging, ingediend door PvdA en VVD, maakt het voor consumenten mogelijk om een beter rendement te behalen dan met een beleggingsverzekering. Dat kan omdat de hoge kosten die verzekeraars in rekening brengen, dan wegvallen. Bovendien willen de partijen met dit voorstel het monopolie van de verzekeraars doorbreken.

Kapitaal overhevelen
Wanneer je nu een beleggingsverzekering hebt en wacht tot banksparen mogelijk is, kun je het opgebouwde kapitaal uit je beleggingsverzekering overhevelen naar een beleggersrekening. Daarnaast kun je eventueel een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Ook dat kan gunstig zijn. Vergelijkingssite Independer signaleert namelijk een grote concurrentieslag op de markt van overlijdensrisicoverzekeringen. Daardoor kan een zoektocht naar een voordelige overlijdensrisicoverzekering veel voordeel opleveren.

Positief
Op het voorstel van PvdA en VVD is uit verschillende hoeken positief gereageerd. Minister Zalm van FinanciŽn staat sympathiek tegenover het plan om banksparen mogelijk te maken. Ook de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond steunen het voorstel. Het Verbond van Verzekeraars betwijfelt echter of banken werkelijk veel goedkoper kunnen werken dan verzekeraars.

Of het Ďwetsvoorstel Banksparení wordt aangenomen is nog de vraag. Mister Money houdt je op de hoogte!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een beleggingsverzekering,wat is dat?
Beleggingsverzekering, hoe zit dat fiscaal?
Veel hulp voor gedupeerden beleggingsverzekering
Zorgen om beleggingspolissen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet