Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Alternatief voor dure lening: sociaal krediet

Auteur: Annette Zeelenberg (ATZ Tekst) Vrijdag 9 november 2007
Een lening bij de bank is niet voor iedereen weggelegd. Soms is het inkomen niet toereikend, zijn er schulden of zit er een BKR-codering in de weg. Een goed en verantwoord alternatief voor een dure lening bij een speciale geldverstrekker, is dan het sociaal krediet van de volkskredietbank.

De gemeentelijke kredietbanken staan vooral bekend om de regelingen voor mensen met schulden, zoals schuldhulpverlening of budgetbeheer. Maar deze banken bieden ook leningen aan. Deze sociale leningen zijn in principe bedoeld voor mensen met een lager inkomen of schulden. Maar ook de hogere inkomens kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen.

Lening moet noodzakelijk zijn
De sociale lening wordt echter alleen verstrekt wanneer dat echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor het behoud van werk, zorg of welzijn. Dus als je wasmachine stuk gaat en je hebt geen financiële ruimte voor een nieuwe, dan kun je wel bij volkskredietbank terecht. Maar voor een leuke vakantie voor het hele gezin dus niet. Houd er ook rekening mee dat een sociaal krediet niet mogelijk is als je al maximaal geleend hebt. Wel bestaat de mogelijkheid om een bestaand krediet over te sluiten of te herfinancieren.

Geen hogere rente
Het bedrag dat je via de volkskredietbank kunt lenen varieert van minimaal 225 euro tot wel 25.000 euro. Je betaalt hiervoor een rente die niet veel verschilt met de rentes van de ‘gewone’ commerciële banken. Dat is opvallend. Het gaat immers om een risicovollere doelgroep. De volkskredietbanken kunnen echter een marktconforme rente rekenen omdat ze geen enkel winstoogmerk hebben. Deze banken hoeven dus niet aan hun klanten te verdienen en kijken ook of een lening wel verantwoord is.

Ook met BKR-codering
De sociale lening is een goed alternatief voor de vaak dure leningen van speciale aanbieders zoals Boober en Ferratum of verstrekkers van zogenaamde BKR-leningen. Bijvoorbeeld voor mensen die niet bij een ‘gewone’ bank terecht kunnen vanwege een negatieve BKR-code. Ger Jaarsma van de NVVK: “Natuurlijk verstrekken we geen lening aan iemand die diep in de schulden zit. Maar wie ooit een misstapje begaan heeft en daardoor een achterstandscodering van het BKR heeft gekregen, kan vaak wel bij de volkskredietbank terecht”.

Sociale lening voorwaarden
Een sociale lening wordt verstrekt aan mensen met een inkomen tot maximaal € 1.712 per maand. Dit bedrag is exclusief het vakantiegeld. *Bedrag 2008.

Heb je een hoger inkomen, dan kun je in aanmerking komen voor een sociale lening als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:
 • Je hebt een achterstandsmelding (codering) bij het BKR;
 • Je hebt problematische schulden;
 • Je kunt geen lening afsluiten omdat je geen extra zekerheden (borgstelling) hebt;
 • Je kunt door je leeftijd geen krediet afsluiten;
 • Je hebt een tijdelijke verblijfsvergunning.

Waar aanvragen?
Via de website van SBN kun je nagaan of jouw gemeente is aangesloten bij de Sociale Banken Nederland (SBN). Is dit niet het geval? Informeer dan bij je eigen gemeente waar de dichtstbijzijnde volkskredietbank gevestigd is.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet