Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Alternatieve beleggingen

Naast het beleggen in "gewone" aandelen, obligaties of fondsen, kan je ook voor alternatieve beleggingsvormen kiezen. Zo heb je de mogelijkheid om duurzaam, groen of in cultuur te gaan beleggen. Op de volgende internetpagina's vind je belangrijke informatie over alternatieve beleggingsvormen als groen beleggen, duurzaam beleggen en beleggen in cultuur. Daarnaast wordt er nog het ťťn en ander uitgelegd over de aanschaf van deze beleggingsproducten en enkele bruikbare tips.

Wat zijn alternatieve beleggingen?
De aanschaf van alternatieve beleggingen
Duurzaam beleggen is beleggen in aandelen of duurzame beleggingsfondsen, waarbij op financiŽle criteria en duurzaamheidcriteria geselecteerd wordt. Verder lijkt duurzaam beleggen in veel opzichten op gewoon beleggen. Duurzaam beleggen kwam in Nederland in een stroomversnelling door de introductie van de fiscale groenregeling in 1995. De regeling is ingevoerd om het beleggen in milieuvriendelijke projecten en natuur aantrekkelijk te maken, en zo 'groene investeringen' te bevorderen.

De termen duurzaam en groen beleggen worden door veel mensen door elkaar gebruikt. Toch is er een groot verschil tussen deze twee beleggingsvormen. Wie duurzaam belegt doet dit via duurzame fondsen in beursgenoteerde ondernemingen of staatsobligaties. Die worden door de fiscus net zo behandeld als andere beleggingen en vallen dus onder de vermogensrendementsheffing (box3).

De term groen beleggen staat voor beleggen in de zogenoemde groenfondsen. Deze beleggingen vallen onder de fiscaal gunstige regeling maatschappelijke beleggingen. De huidige regeling omslaat een percentage van 1,2% vrijstelling op de vermogensrendementsheffing in box 3 en een extra heffingskorting van voor het vrijgestelde belegde bedrag in box 1.

Als je hebt besloten om duurzaam, groen of cultuur te gaan beleggen moet je op zoek naar een aanbieder van deze beleggingsvorm gaan. Je kan als belegger zelf bepalen welke bedrijven het beste aansluiten op jouw ethiek. Het selecteren van de verschillende bedrijven kost wel veel tijd. Er zijn financiŽle instellingen en vermogensbeheerders die advies geven over duurzaam beleggen. Daarnaast zijn er nog gespecialiseerde bureaus die zich enkel richten op de advisering van consumenten over duurzaam beleggen.

Voor kleine beleggers is het gemakkelijker en goedkoper om te kiezen uit bestaande duurzame beleggingsproducten. Deze worden door bijna alle grote financiŽle instellingen aangeboden.
Alternatieven alternatief beleggen
Mister Money TopTips

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat er nog niet genoeg duurzaam belegd wordt met pensioenen?
Wist u dat 1 op de 3 pensioenfondsen grote financiŽle problemen heeft?
Wist u dat de pensioenkorting waarschijnlijk van de baan is?
Wist u dat: Beursgorilla Jacko voor de 11e keer op rij de AEX heeft verslagen?
Wist u dat beleggen in goud niet altijd zo veilig is als het lijkt?