Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Alternatieve beleggingen

Naast het beleggen in "gewone" aandelen, obligaties of fondsen, kan je ook voor alternatieve beleggingsvormen kiezen. Zo heb je de mogelijkheid om duurzaam, groen of in cultuur te gaan beleggen. Op de volgende internetpagina's vind je belangrijke informatie over alternatieve beleggingsvormen als groen beleggen, duurzaam beleggen en beleggen in cultuur. Daarnaast wordt er nog het ťťn en ander uitgelegd over de aanschaf van deze beleggingsproducten en enkele bruikbare tips.

Wat zijn alternatieve beleggingen?
De bekendste alternatieve beleggingsvorm is duurzaam beleggen. Duurzaam beleggen is begin jaren '80 in de Verenigde Staten ontstaan. In de startperiode had deze beleggingsvorm een vrij suf imago. Vanaf +/- 2000 kregen institutionele beleggers en beleggingsfondsen belangstelling voor duurzaam beleggen. Tegenwoordig bieden verschillende financiŽle instellingen beleggingsfondsen aan die via deze methode werken.

Bij duurzaam beleggen wordt het geld in fondsen geÔnvesteerd die niet alleen uit zijn op winst, maar ook kijken naar zaken als milieu, arbeidsomstandigheden of dierenwelzijn. In sommige sectoren wordt vaak helemaal niet geÔnvesteerd, zoals in de olie-, wapen-, gok-, en tabaksindustrie. De verschillen in prestaties tussen duurzame en niet-duurzame soortgelijke fondsen zijn betrekkelijk klein. Daarnaast heb je als duurzame belegger recht op een belastingvoordeel.

Een bekende vorm van duurzaam beleggen is groen beleggen. Groen beleggen komt voort uit de fiscale groen beleggen regeling. Bij groen beleggen word het geld in een zo genoemd 'groenfonds' gestopt. Een dergelijk fonds wordt gebruikt om milieuprojecten te financieren.


Voordelen:
Je hebt bij alternatieve beleggingen (in de meeste gevallen) recht op een belastingvoordeel.
Duurzaam beleggen doe je in ondernemingen die naast hun winstoogmerk ook rekening houden met zaken als arbeidsomstandigheden, milieu of dierenwelzijn.
De verschillen in prestaties tussen duurzame en niet-duurzame soortgelijke fondsen zijn betrekkelijk klein.

Nadelen:
Beleggen heeft altijd een risico, dit geldt dus ook voor duurzaam beleggen.
Het rendement bij duurzaam beleggen viel vroeger vaak lager uit dan bij normaal beleggen. Tegenwoordig is dit overigens lang niet altijd meer het geval.
De aanschaf van alternatieve beleggingen
Alternatieven alternatief beleggen
Mister Money TopTips

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat er nog niet genoeg duurzaam belegd wordt met pensioenen?
Wist u dat 1 op de 3 pensioenfondsen grote financiŽle problemen heeft?
Wist u dat de pensioenkorting waarschijnlijk van de baan is?
Wist u dat: Beursgorilla Jacko voor de 11e keer op rij de AEX heeft verslagen?
Wist u dat beleggen in goud niet altijd zo veilig is als het lijkt?