Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Annu´teiten hypotheek

Op deze pagina vind je belangrijke informatie over de annu´teiten hypotheek. Bij deze hypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag dat bestaat uit rente en aflossing: de zogenoemde annu´teit. We beschrijven in detail wat de annu´teiten hypotheek inhoudt, hoe het werkt, waar je op moet letten bij de aanschaf alsook de voor- en nadelen. Daarnaast hebben we een aantal nuttige tips over deze hypotheekvorm.

Informatie annu´teiten hypotheek
De annu´teiten hypotheek is een hypothecaire lening met een vaste einddatum. Aan het einde van de looptijd is de schuld volledig afgelost. Je betaalt maandelijks een vast bedrag dat bestaat uit hypotheekrente en aflossing. Dit bedrag blijft ongewijzigd zolang die rentevaste periode niet wijzigt. In het begin betaal je meer rente binnen dit vaste bedrag, omdat er nog weinig is afgelost. Deze verhouding verschuift naarmate de looptijd van de hypotheek vordert.

In het begin van de annu´teiten hypotheek profiteer je optimaal van de hypotheekrente aftrek, maar maandelijks wordt er iets afgelost, waardoor het bedrag waar rente over betaald wordt steeds kleiner wordt. Dit heeft als gevolg dat de netto maandlasten stijgen.

De annu´teiten hypotheek was vroeger in Nederland een van de meest voorkomende hypotheekvormen. De komst van allerlei andere vormen heeft er voor gezorgd dat deze oude en simpele hypotheek niet meer zo populair is. Dit komt mede doordat andere hypotheken op de lange termijn fiscaal veel interessanter zijn.

Voordelen:
Aan het begin van de looptijd heb je relatief lage netto maandlasten omdat je maximaal profiteert van de fiscale aftrekmogelijkheden (dit veranderd echter na verloop van tijd).
Het maandbedrag staat vast, je weet dus iedere maand exact wat je bruto hypotheeklasten zijn.
De totale rentelast over de gehele looptijd is laag. Het is een goedkope hypotheekvorm, maar je mist de fiscale aftrekmogelijkheden.
Interessante hypotheekvorm voor een box 3 schuld..

Nadelen:
Hoe langer de hypotheek loopt, hoe hoger de netto maandlasten worden. Je betaalt naar verloop van tijd meer aflossing en minder rente binnen hetzelfde vaste bedrag. Dit scheelt dus geld in de hypotheekrente aftrek.
Fiscaal minder aantrekkelijk dan een hypotheek gebaseerd op vermogensopbouw, dit vanwege de aflopende rentekosten, en dus aftrek mogelijkheden.
De aanschaf van een annu´teiten hypotheek
Wat zijn de alternatieven?
Mister Money TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŰle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet


Vergelijk de hypotheekrente van alle aanbieders.
Vergelijk hypotheekrente   
 
Wist u dat de advieskosten voor uw hypotheek meestal aftrekbaar zijn?
Wist u dat de huizenprijzen weer licht zijn gestegen?
Wist u dat starters vaker voor een huurwoning kiezen?
Wist u dat de vergrijzing een bedreiging voor de woningmarkt vormt?
Wist u dat er vaker woningen gedwongen worden verkocht?