Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

AOW

Op deze pagina vind je belangrijke informatie over de Algemene Ouderdoms Wet, de AOW. Dit is één van de verplichte volksverzekeringen. De AOW is een basisvoorziening van de overheid. Veel gepensioneerden hebben naast de AOW nog een pensioen of lijfrente-uitkering. Mensen hebben vanaf de eerste dag dat ze 65 zijn tot aan de sterfdag recht op een AOW uitkering. Op de volgende internetpagina's gaan we iets uitgebreider in op de AOW zelf, de aanschaf en opbouw daarvan, alternatieven en daarna nog enkele tips.

Informatie AOW
De aanschaf van de AOW
De 'aanschaf' van een AOW verzekering gaat automatisch. Zes maanden voordat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, krijg je een brief thuis, waarin wordt verzocht om informatie ter controle van gegevens om de uitvoering plaats te laten vinden. Tegenwoordig kan dit ook digitaal via internet. De uitvoerder van de voorziening is de Sociale Verzekerings Bank (SVB).

De AOW -uitkering bestaat uit 4 niveaus. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je leefsituatie in welk niveau je valt. De niveaus zijn gebaseerd op percentages van het wettelijk minimum loon. Rond de 23e van de maand wordt er uitgekeerd en in mei wordt 8% vakantiegeld uitgekeerd. Bij niveau 4 zijn de geboortedatum en het inkomen van je jongere partner bepalend.

1) alleenstaande 65+er 70%
2) alleenstaande 65+er met minimaal één kind jonger dan 18 jaar 90%
3) gehuwde 65+er met echt/huisgenoot welke ook 65+er is 50% (ieder)
4) gehuwde 65+er met echt/huisgenoot jonger dan 65 jaar óf
gehuwde 65+er met echt/huisgenoot jonger dan 65 jaar
50% + maximaal 50%
70% + maximaal 30% toeslag

Het pensioen eindigt op de dag van het overlijden; het is dus een levenslang pensioen. De directe nabestaande ontvangt dan éénmalig een uitkering ter grote van een maandbedrag, met de vakantietoeslag en zal in een ander niveau vallen en de pensioenhoogte zal wijzigen.

Rekenvoorbeeld:
Stel dat je 20 jaar in het buitenland hebt gewoond en gewerkt. Je hebt vandaag de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en je bent alleenstaande. Je bent dan 30 jaar verplicht verzekerd geweest en hebt recht op 30jaar x 2% = 60% AOW. Omdat je alleenstaande bent heb je recht op maximaal 70% van het minimumloon (niveau 1). Het totale jaarbedrag wordt dan ongeveer levenslang € 7.000,-- bruto. 60% opbouw (30 jaar verzekerd) x 70% van het minimumloon (niveau 1) = 42% van het minimum loon (€ 16.500,--) = € 7.000,--.

Veel personen met de pensioengerechtigde leeftijd die enkele jaren niet verzekerd zijn geweest hebben een lager AOW-pensioen en dat kan erg vervelend zijn. Je kunt dit voorkomen door een van de kortweg 2 mogelijkheden;
  1. je gaat een aantal jaar naar het buitenland: dan kun je kiezen voor een vrijwillige verzekering
  2. je komt pas na je 15e in Nederland wonen; dan kun je kiezen voor inkoop.
Wat zijn de alternatieven?
Mister Money TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat steeds minder Nederlanders de hoogte van hun pensioen checken?
Wist u dat vrouwen een lager pensioen krijgen dan mannen?
Wist u dat door de versimpeling van het loonstrookje gepensioneerden erop achteruit gaan?
Wist u dat Zorg en Welzijn wil gaan beleggen met pensioenen?
Wist u dat het Nederlands pensioenstelsel niet meer het beste ter wereld is?