Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

AOW

Op deze pagina vind je belangrijke informatie over de Algemene Ouderdoms Wet, de AOW. Dit is één van de verplichte volksverzekeringen. De AOW is een basisvoorziening van de overheid. Veel gepensioneerden hebben naast de AOW nog een pensioen of lijfrente-uitkering. Mensen hebben vanaf de eerste dag dat ze 65 zijn tot aan de sterfdag recht op een AOW uitkering. Op de volgende internetpagina's gaan we iets uitgebreider in op de AOW zelf, de aanschaf en opbouw daarvan, alternatieven en daarna nog enkele tips.

Informatie AOW
De aanschaf van de AOW
Wat zijn de alternatieven?
Het AOW-pensioen is een levenslang pensioen dat na je pensioengerechtigde leeftijd afhankelijk is van je verplicht verzekerde jaren. Mensen die alleen afhankelijk zijn van hun AOW hebben het doorgaans niet breed. Je zult dus in de jaren ervoor moeten sparen om een aanvulling te krijgen op je AOW te hebben.

Dit bij-sparen kan op onder andere de volgende manieren:
  • Pensioen via de werkgever: tijdens je werkzame periode kan je een pensioen opbouwen via de werkgever. In de meeste gevallen is dit zelfs verplicht. De werkgever rekent meestal volgens het middeltoonsysteem; je dient 70% van je gemiddelde loon over je werkzame periode bij elkaar te sparen via het pensioen. De AOW is onderdeel van deze 70%

  • Een lijfrenteverzekering; veel mensen halen de 70% niet en hebben een pensioentekort (een zogenoemd AOW gat). Om na je pensioengerechtigde leeftijd toch voldoende inkomen naast de AOW en het pensioen te hebben, kun je met een lijfrente deze tekorten 'aanvullen' door vooraf jaarlijks geld te storten in een lijfrenteverzekering. Je premie is dan vervolgens in aftrek te nemen van de belasting en wordt na je pensioengerechtigde leeftijd als uitkering periodiek uitgekeerd.

  • Eigen vermogen: uiteraard hoef je niet (volledig) afhankelijk te zijn van de AOW, een pensioen of een lijfrenteverzekering. Je dient dan wel voldoende middelen te hebben om van te leven of dit aan te vullen; je hebt bijvoorbeeld voldoende gespaard, huurinkomsten uit beleggingspanden of inkomsten uit overige beleggingen. Echter is dit niet voor iedereen weggelegd.
Omdat de AOW een verplichte volksverzekering is zijn er niet veel alternatieven om deze te vervangen. Je kunt er als gemoedsbezwaren wel van afzien, maar dat is niet écht een alternatief.
Mister Money TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat steeds minder Nederlanders de hoogte van hun pensioen checken?
Wist u dat vrouwen een lager pensioen krijgen dan mannen?
Wist u dat door de versimpeling van het loonstrookje gepensioneerden erop achteruit gaan?
Wist u dat Zorg en Welzijn wil gaan beleggen met pensioenen?
Wist u dat het Nederlands pensioenstelsel niet meer het beste ter wereld is?