Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

AOW

Op deze pagina vind je belangrijke informatie over de Algemene Ouderdoms Wet, de AOW. Dit is ้้n van de verplichte volksverzekeringen. De AOW is een basisvoorziening van de overheid. Veel gepensioneerden hebben naast de AOW nog een pensioen of lijfrente-uitkering. Mensen hebben vanaf de eerste dag dat ze 65 zijn tot aan de sterfdag recht op een AOW uitkering. Op de volgende internetpagina's gaan we iets uitgebreider in op de AOW zelf, de aanschaf en opbouw daarvan, alternatieven en daarna nog enkele tips.

Informatie AOW
AOW is een inkomen uit vroegere arbeid. Je mag er zo veel bijverdienen als je zelf wilt, want de uitkering wordt niet gekort, de opbouw is namelijk afhankelijk van het aantal jaren dat je verzekerd bent geweest.

AOW is zoals eerder al gezegd een verplichte volksverzekering. Iedereen die legaal in Nederland woont of werkt is AOW verzekerd en bouwt rechten op. De AOW verzekering geldt dus ook voor iemand die niet werkt, maar in Nederland woont of iemand die in Belgi๋ woont, maar in Nederland werkt.

Je hebt 100% AOW opgebouwd als je 50 jaar verzekerd bent. Je bouwt dus 2% per jaar op (50 x 2% = 100% uitkering). Heb je 15 jaar in het buitenland gewoond en gewerkt en ben je hierdoor 15 jaar niet verzekerd geweest, dan heb je 35 x 2% = 70% rechten op AOW opgebouwd en is er een gemis van 30% (15 jaar x 2%).

Er is geen spaarrekening met jouw naam erop, maar iedereen betaalt voor iedereen (omslagstelsel). Wat je nu afdraagt kan vrijwel direct opgemaakt worden. Deze algemene pot wordt gevuld via de volksverzekeringen die voor jou worden afgedragen door je werkgever of uitkeringsinstantie. Vanaf je pensioengerechtigde leeftijd hoef je deze niet meer te betalen, vandaar ook dat de belastingdruk daalt als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.
De aanschaf van de AOW
Wat zijn de alternatieven?
Mister Money TopTips
 
Wist u dat steeds minder Nederlanders de hoogte van hun pensioen checken?
Wist u dat vrouwen een lager pensioen krijgen dan mannen?
Wist u dat door de versimpeling van het loonstrookje gepensioneerden erop achteruit gaan?
Wist u dat Zorg en Welzijn wil gaan beleggen met pensioenen?
Wist u dat het Nederlands pensioenstelsel niet meer het beste ter wereld is?