Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

AOW en de vergrijzing: AOW leeftijd

Auteur: Mister Money vrijdag 10 januari 2014
De Algemene Ouderdomswet, kortweg AOW, is in 1957 onder het kabinet Drees ingevoerd. De wet had als doel om iedere Nederlandse ingezetene tegen financiŽle gevolgen van ouderdom te verzekeren. Decennia lang kon iedere inwoner van Nederland er dan ook vanuit gaan dat hij of zij na zijn of haar vijfenzestigste verjaardag op AOW kon rekenen. Helaas, is die zekerheid langzaam aan het verdwijnen.

Om de vergrijzing te kunnen financieren moet de politiek de huidige AOW aanpassen. Mensen worden immers steeds ouder en een grote groep van de Nederlandse bevolking bereikt binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd.

In Duitsland heeft de politiek de AOW leeftijd al aangepast naar zevenenzestig jaar. De pensioensgerechtigde leeftijd wordt vanaf 2012 geleidelijk ingevoerd. In 2029 moet de invoering zijn afgesloten. Met de verhoging van de leeftijd wil de Duitse regering de AOW betaalbaar houden. Minister MŁntefering van Werkgelegenheid en Sociale Zaken benadrukte dat de Duitse bevolking vergrijst. Bovendien stoppen veel werknemers eerder met werken.

AOW-heffing
Ook in Nederland wordt de AOW leeftijd verhoogd.  In het regeerakkoord staat dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd naar 67 jaar. Stapsgewijs verschuift de AOW leeftijd elk jaar naar een latere leeftijd. Vanaf 2013 tot en met 2015 verschuift de AOW-leeftijd jaarlijks met een maand, en dan tot 2019 met 2 maanden per jaar. In dat jaar staat de AOW-leeftijd dus op 66 jaar. Daarna verschuift de AOW-leeftijd met 3 maanden per jaar, zodat je in 2024 op je 67e met pensioen kunt. 

Bovendien liggen er plannen om de AOW-leeftijd nog sneller te verhogen tot 67 jaar. In dat plan verschuift de AOW-leeftijd vanaf 2015 jaarlijks met 3 maanden. Hierover is nog geen akkoord bereikt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
AOW en de vergrijzing:Je pensioen na 2015
AOW en de vergrijzing: Het AOW-gat

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet