Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Een appeltje voor de dorst tijdens je pensioen

Auteur: Mister Money maandag 16 april 2018
Iedere Nederlander heeft recht op een uitkering als hij of zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en stopt met werken. Maar de AOW is geen vetpot en voor veel mensen niet voldoende om van te leven. Zelfs het extra werknemerspensioen is vaak niet toereikend. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om het pensioentekort aan te vullen.

Voor veel werknemers is extra pensioensparen een koud kunstje. Zij bouwen in de jaren dat ze in loondienst zijn een werknemerspensioen op. Na veertig jaar werken levert dat samen met de AOW gemiddeld 70 procent van het laatst verdiende salaris op. Toch is dit pensioen veelal nog niet voldoende. Want aan het einde van je loopbaan val je (als je verder niets geregeld hebt) in ieder geval dertig procent terug in je inkomen. Bovendien kan er om verschillende redenen een breuk in de pensioenopbouw zijn geweest. Door dit pensioengat moet je het tijdens je pensioen met nog minder dan 70 procent van je laatste salaris stellen.

Pensioen verzekerd
Voor wie op zijn oude dag wat ruimer in de kleren wil zitten of nu een pensioengat heeft, zijn er nog andere opties. Veruit de meest gebruikte manier om een extra pensioenpot aan te leggen, is door je geld te verzekeren met een lijfrente. Je spaart een geldbedrag (koopsom) en op een moment na je pensioen komt er een tijdelijke of levenslange uitkering. De lijfrente garandeert een uitkering tot het moment van overlijden. De premie of inleg is aftrekbaar bij een aantoonbaar pensioentekort.

Je huis opeten
Als je een eigen woning hebt, beschik je eigenlijk al over een oudedagsvoorziening. Zo kun je de overwaarde van je huis op verschillende manieren gebruiken. Wel is dit afhankelijk van het soort hypotheek dat je hebt afgesloten. Een andere optie is de kapitaalverzekering in de vorm van een spaarhypotheek. Hiermee kun je belastingvrij een spaarpot opbouwen om de hypotheek aan het eind van de rit ineens te kunnen aflossen. Helaas heb je met deze hypotheekvorm geen recht meer op hypotheekrenteaftrek als je deze vanaf 2013 afsluit. Je kunt natuurlijk ook verhuizen naar een kleinere woning en de winst gebruiken om van te leven. Als je huis is afbetaald op het moment je met pensioen gaat, hoef je niet te verkopen. De woonlasten zijn dan al omlaag gegaan waardoor er meer financiŽle ruimte is.

Sparen en beleggen
Je kunt ook besluiten om zelf te gaan sparen bij de bank. Dat gaat weliswaar niet snel, maar het vermogen groeit wel gestaag door. Vaak is het de moeite de spaarrentes te vergelijken. Deposito sparen kent vaak een hogere rentevergoeding. Je kunt je vermogen ook beleggen. Dat brengt risico's met zich mee, maar kan uiteindelijk wel meer opleveren.

TIP: Welke vorm van pensioensparen voor jou geschikt is, is afhankelijk van je wensen en je persoonlijke situatie. Een adviseur kan je helpen een beslissing te nemen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zorgen maken over het pensioengat?
Belastingvoordelen pensioengat vaak onbenut
Pensioen en lijfrente

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet