Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Auto kopen op afbetaling, een dure grap!

Auteur: Annette Zeelenberg vrijdag 15 september 2006
Een auto kopen op afbetaling is natuurlijk een uitkomst als je bankrekening niet toereikend is om de auto ineens af te rekenen. Maar een afbetalingsregeling is vaak wel een dure oplossing. In de meeste gevallen ben je voordeliger uit als je voor het aankoopbedrag een lening afsluit.

Kopen op afbetaling is een vorm van geld lenen. Je sluit een koopovereenkomst en betaalt het aankoopbedrag in termijnen terug. De verkoper of de financieringsmaatschappij schiet het geld als het ware aan je voor. Voor deze service moet je uiteraard wel betalen. De rentepercentages die autodealers je in rekening brengen liggen tussen de 7,2 en 12,8 procent. Dat maakt het kopen van een auto op afbetaling tot een relatief dure vorm van geld lenen. Zeker omdat het om vaak grote bedragen gaat.

Je kunt goedkoper uit zijn door je nieuwe auto niet op afbetaling te kopen (autokrediet), maar voor het aankoopbedrag een autolening af te sluiten. De rentepercentages van een persoonlijke lening liggen namelijk doorgaans een stuk lager.

Voorbeeld
Als je 10.000 euro nodig hebt voor een auto en je sluit een autokrediet af tegen 7,2 procent rente dan betaal je hiervoor 720 euro. Bij een rentepercentage van maximaal 12,8 procent betaal je 1280 euro. Voor ditzelfde bedrag betaal je bij een persoonlijke lening van de goedkoopst gevonden kredietaanbieder een rente van 6,5 procent (650). Zo bespaar je heel eenvoudig minimaal 70 euro en maximaal 630 euro over de gehele looptijd. Bij duurdere autoís loopt het voordeel op je autolening nog veel hoger op.

Risico van huurkoop
Wanneer je een auto op afbetaling koopt, ga je bij de meeste autodealers een overeenkomst aan op basis van huurkoop. Dat betekent dat je pas eigenaar van de auto wordt als je de laatste som geld voldaan hebt. Als je op een gegeven moment de maandelijkse aflossing niet mee zou kunnen voldoen, kom je in de problemen. Volgens de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) kan het autobedrijf de auto opeisen als je minder dan 75 procent van het bedrag hebt afbetaald.

Als de opbrengst van de auto niet genoeg is om de resterende schuld mee af te betalen, dan zul je het resterende bedrag alsnog moeten betalen. Dan heb je dus geen auto, maar wel een schuld.

Huurkoop is dus niet alleen een relatief dure maar ook een risicovolle vorm van lenen. Laat je daarom niet zomaar verleiden tot een afbetalingsregeling. Reken eerst eens uit wat de auto in totaal gaat kosten en bekijk de mogelijkheden om op een andere manier geld te lenen. Wil je een persoonlijke lening afsluiten, ga dan eerst van meerdere banken de lening vergelijken, want de percentages kunnen per aanbieder flink verschillen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
FinanciŽle opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet