Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Autoverzekering

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Dinsdag 26 april 2005
Iedereen die een auto of motor heeft, valt onder de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM). Deze wet stelt iedere bezitter van een motorrijtuig verplicht een WA-verzekering te nemen ter bescherming van een benadeelde. Uw eigen voertuig is dan niet verzekerd.

De bruto-premie van een WA-verzekering is afhankelijk van het gewicht van de auto, de leeftijd van de regelmatige bestuurder, kilometrage, het vestigings-gebied en het soort auto. De premies kunnen van maatschappij tot maatschappij erg verschillen, maar de voorwaarden verschillen minder. Het is wel van belang te kijken hoe de schadeafwikkeling werkt.

Het is ook mogelijk uw auto zelf te verzekeren: via een WA in combinatie met een (beperkte) casco-verzekering (de 'all-risk').
 • Bij beperkt casco is het voertuig verzekerd tegen brand, diefstal en vernieling. De premie is afhankelijk van de dagwaarde van het voertuig, met een ouderdom van normaal tussen 10 - 15 jaar.
 • Bij volledig casco wordt de premie berekend over de nieuwwaarde van het motorvoertuig en te adviseren voor voertuigen tot 5 jaar oud. Ook indien er schade door uw schuld aan het voertuig ontstaat bent u verzekerd.
Indien u van plan bent om uw auto (beperkt) casco te verzekeren, is het zinvol de voorwaarden van verschillende maatschappijen naast elkaar te leggen. Deze kunnen onderling erg verschillen.

Bonus / Malus-trede
Iedere maatschappij beloont schadevrij rijden; jaarlijks krijgt een bestuurder een extra trede (korting van +/- 5%) bij die opgeteld tot 80% kan oplopen. Vindt er echter een schade plaats door uw schuld, dan valt u een trede terug en stijgt de premie. Afhankelijk van het schadebedrag kan het zinvol zijn deze uit eigen zak te betalen. Dit dient van geval tot geval bekeken te worden.

Iedere maatschappij heeft een begintrede afhankelijk van: een basistrede (voor iedereen); tredes o.b.v. leeftijd, regio en kilometrage; en eventueel nog extra ('gratis') tredes. Daar bovenop komen de tredes van schadevrije jaren. Dit laatste is van belang als u van verzekeraar switched. Neemt de nieuwe verzekeraar de korting over of worden de schadevrije jaren bovenop de begin-tredes geplaatst?

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Brommer verzekering
Motorverzekering – het hoe en wat
Aansprakelijkheidsverzekering
Nieuwe no-claim verzekering voorkomt ergernis

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet