Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Baan zoeken na ontslag: outplacement

Auteur: Annette Zeelenberg Maandag 4 januari 2010
Wanneer je je baan kwijtraakt door een reorganisatie of een conflict heb je vaak recht op een compensatie. Soms is dat een financiële vergoeding in de vorm van een gouden handdruk. Maar steeds vaker kiezen werkgevers ervoor om je een outplacementtraject aan te bieden. Wat kun je dan allemaal verwachten?

In een outplacementtraject krijg je begeleiding bij het vinden van een nieuwe of een heel ander soort baan. Deze doelstelling lijkt veel op die van loopbaanbegeleiding. Het grootste verschil is dat je met outplacement die baan niet bij je huidige werkgever zoekt, maar juist buiten de deur.

Terugblikken
Een ander verschil met loopbaanbegeleiding is dat je bij outplacement de gelegenheid krijgt om terug te kijken op je ontslag. En dat blijkt een groot voordeel. “Ontslagen worden is vaak een erg emotionele en ingrijpende gebeurtenis”, weet Gelanda Knorren van adviesbureau ZON. “Die gevoelens kunnen je in de weg gaan zitten bij het vinden van een nieuwe baan. Voordat je aan de slag gaat doe je er daarom goed aan om eerst even de tijd te nemen om je ontslag te verwerken. Gesprekken met je adviseur helpen je om los te komen van je oude baan”.

Bewuste keuze
Uiteraard is het vinden van een nieuwe baan het hoofddoel van een outplacementtraject. Maar door gesprekken en eventueel een beroepskeuzetest kun je er ook achter komen wat je nu eigenlijk echt wilt. “Wie jarenlang bij dezelfde baas heeft gewerkt weet dat vaak niet meer”, zegt Gelanda. “Outplacement biedt je kans op zelfreflectie. Daardoor kun je een bewuste keuze maken voor iets nieuws. Je ziet vaak dat mensen na hun ontslag direct op zoek gaan naar een nieuwe baan. Maar soms is het beter om even stil te staan en te bedenken wat je nu echt wilt met je loopbaan”.

Loopbaan uitstippelen
De volgende stap in het outplacementtraject is uitvinden hoe je die gewenste baan gaat bereiken. Misschien moet je eerst nog een opleiding volgen of een netwerk opbouwen. “Het kan daardoor een lange weg zijn om bij je droombaan uit te komen”, zegt Gelanda. “Maar vaak houden mensen zichzelf tegen door alleen te focussen op wat ze niet kunnen. Wij kijken naar het positieve en dus naar wat mensen wél kunnen. Er gaat dan een wereld aan mogelijkheden voor ze open”.

Hulp bij solliciteren
Alle gesprekken en trainingen moeten er uiteindelijk toe leiden dat je een passende en vooral leuke nieuwe baan vindt. Je hoeft dit niet helemaal op eigen houtje te doen. Outplacementbureaus bieden juist tijdens het sollicitatieproces begeleiding aan. Je krijgt indien nodig sollicitatietraining, je CV wordt onder loep genomen en je krijgt hulp bij het zoeken naar vacatures. Ook is er regelmatig contact over de voortgang. Gelanda: “Wij fungeren tijdens het sollicitatieproces eigenlijk als een soort stok achter de deur. En die blijken veel mensen toch wel nodig te hebben”.

Meer weten over outplacement en reïntegratiebureau? Kijk dan even over de website van Reïntegratiebureau Utrecht of Loopbaanbegeleiding Utrecht.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ontslag: hoe werkt dat?
Ontslagen? Krijg waar je recht op hebt!
Vijf belangrijke tips bij ontslag


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet