Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wist u dat de meeste banken de hypotheekrente verhoogd hebben?

Auteur: Annette Zeelenberg Donderdag 8 december 2005
Na eerdere aankondigingen gebeurde het dan toch. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde vorige week de rente van 2,0 naar 2,25 procent. Al bij de eerste speculaties over deze renteverhoging stelden diverse hypotheekbanken hun tarieven naar boven bij.

Het is voor het eerst in vijf jaar dat de rente omhoog gaat. De laatste verhoging was in october 2000 en sinds 2001 is de rente alleen maar verlaagd. TweeŽnhalf jaar is de rente zelfs ongewijzigd gebleven op 2,0 procent. Met deze maatregel wil de ECB voorkomen dat de inflatie in de eurozone te veel oploopt. Wel meldde de president van de ECB Jean Claude Trichet, dat het niet de start is van een hele serie renteverhogingen.

Jarenlang stond de rente dus historisch laag en velen hebben daarvan geprofiteerd. Huizenbezitters bijvoorbeeld, die haalden hun voordeel uit variabele hypotheken met de lage rente. Daar kwam half november al verandering in toen de ECB de renteverhoging aankondigde. De meeste hypotheekbanken reageerden op deze speculatie door hun tarieven naar boven bij te stellen. De rente voor de langlopende hypotheken werd daarentegen met rust gelaten. Huizenbezitters die hun maandlasten liever niet zien stijgen, stapten massaal over naar hypotheken met een vaste rente voor een langere tijd.

Technisch analist van ABN Amro Nico Bakker denkt dat de markt te maken heeft met een trendbreuk. Dat zei hij onlangs in een uitzending van FTV. "De omslag van een rentedaling naar een rentestijging komt niet van de een op de andere dag. Daar neemt de markt de tijd voor. De inleiding voor een trendomkeer is eigenlijk eind vorig jaar al ingezet". Op de vraag wat huizenbezitters nu het beste kunnen doen antwoord hij helder: "Ik denk dat je nu moet oppassen om te lang op een variabele rente te blijven zitten. De markt geeft duidelijk aan dat ze aan de vooravond van een stijging zit. Dat zal ook effect hebben op de hypotheekrente. Dan is het interessant om eens te kijken of je de rente voor een langere periode kunt vastzetten".

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Loyaliteit geeft soms nog steeds nadeel
Kies uw rentevastperiode

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet