Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Banken nemen verantwoordelijkheid

Auteur: Mister Money Vrijdag 18 juli 2008
Het Institute of International Finance, de internationale branchevereniging van banken, heeft een rapport gepubliceerd waarin zij min of meer de hand in eigen boezem steekt wat betreft de subprime crisis. De leden stellen aangrijpende wijzigingen voor om zo het vertrouwen, de kredietwaardigheid en de geloofwaardigheid terug te winnen.

Ruim 50 banken, waaronder de ING bank, werkten mee aan het onderzoek naar de kredietcrisis. In het 213 pagina’s tellende rapport erkent de sector zelf voor een gedeelte verantwoordelijk te zijn voor de wereldwijde problemen op de financiële markten. “Als je terugkijkt over de afgelopen twee jaar, dan waren er veel signalen die erop duiden dat we een beetje te ver gingen'', aldus IIF-voorzitter Joseph Ackermann in een toelichting. Rick Waugh (CEO Scotia bank en bestuurslid van het IFF) zegt hierover: “Onze branche heeft fouten gemaakt en voor sommige zijn deze zeer kostbaar geweest”. De branchevereniging wil dan ook een aantal maatregelen nemen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

Wijzigingen
Het IFF vindt ondermeer dat beloningswijze in de branche dient te worden aangepakt. Beloningen vinden nu vaak plaats aan de hand van korte termijn prestaties. Hierdoor kunnen risico’s uit het oog verloren worden. In het rapport staat te lezen dat bonussen gekoppeld dienen te worden aan prestaties op de lange termijn. Daarnaast moeten gevaren op de markt eerder gesignaleerd worden. Daarom wordt er een Wereldwijde Controlerende Groep (Market Monitoring Group) opgezet voor een betere en eerdere signalering van problemen op de markt.

Kredietcrisis
De subprime crisis zorgde wereldwijd voor grote problemen en het gevaar is nog niet geweken. De crisis zorgde voor koersvallen, honderdduizenden mensen verloren tot nu toe hun baan. De crisis leidde zelfs tot het omvallen van enkele grote banken en topmannen van ondermeer Citibank en Fortis moesten het veld ruimen. In totaal hebben de banken tot nu toe 252 miljard euro moeten afschrijven.

Meer over de kredietcrisis weten? Klik hier

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet