Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Banken volgen ECB gedeeltelijk

Auteur: Ivo van Vugt Woensdag 12 december 2008
Vorige week heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de Euribor rente met 0,75 procentpunten naar beneden geschroefd tot 2,5 procent. Normaal gesproken heeft dit tot gevolg dat een lening goedkoper wordt. Dit is echter maar in beperkte mate het geval. De hypotheekrente is de afgelopen dagen bij de grote geldverstrekkers slechts met enkele tienden gezakt.

De Euribor (Euro Interbank Offered Rate) is een bancair rentepercentage dat is vastgesteld voor de eurozone. Dit percentage geeft aan wat de prijs is van het geld dat de banken elkaar onderling uitlenen. De rente komt niet zozeer tot stand door vraag en aanbod, maar is een middel om een economie te sturen.

Zo was de renteverlaging nodig om de economie te stimuleren. Europa stevent (daadwerkelijk) af op een economische recessie (NB: indien er sprake is van twee achtereenvolgende kwartalen negatieve groei) en herstel zal lang op zich laten wachten. Daar staat tegenover dat door lagere benzine- en grondstofprijzen de koopkracht wellicht stijgt door een lagere inflatie. Door de verlaging moet geld lenen goedkoper worden.

Hypotheekrente
De fikse verlaging van 0,75 procent wordt echter niet of nauwelijks gevolgd door de geldverstrekkers. De hypotheekrente daalt met maximaal 0,3 procentpunt. Waar normaal een ruimte is tussen beide rentes van ongeveer 0,8 is er nu een ruimte van 1,8 procentpunt. Dat de hypotheekrente niet naar verhouding mee daalt heeft een aantal oorzaken:
  • De eerste oorzaak is dat een hypotheekschuld wordt gefinancierd uit diverse potjes: er wordt geld gehaald op de kapitaal- en geldmarkt tegen verschillende rentes. In deze rentes zit ook een behoorlijke risico-opslag, omdat banken elkaar helemaal niet vertrouwen. Ook wordt aangetrokken spaargeld (de spaarrente is 4 procent of hoger) weer uitgezet. De samenstelling van de bronnen maakt een basis voor de hypotheekrente.
  • Een tweede oorzaak is dat de concurrentie een beetje uit de markt is. De prijsvechters hebben de crisis niet overleefd. Grote geldverstrekkers hebben het dus weer voor het zeggen.
  • Het derde punt is dat de resultaten van de banken door de crisis zwaar onder druk staan. Enkelen hebben zelfs het handje bij de staat moeten ophouden. Banken lijken nu weer een beetje reserves te willen opbouwen door hypotheken Ďte duurí te willen uitzetten om grote uitgaven uit het verleden te compenseren.
  • Een vierde oorzaak zou kunnen zijn dat geldverstrekkers hogere risicoís zien in nieuw te verstrekken hypotheken en graag voor dit risico gecompenseerd willen worden middels een renteopslag.
De grootste partijen hebben diverse rentes dus al een beetje naar beneden bijgesteld. Misschien was de enige reden wel politieke druk. Minister Bos heeft eind vorige week gezegd dat hij erop vertrouwt dat de geldverstrekkers de renteverlaging zullen doorberekenen aan de klant.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet