Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Banksparen 2011

Auteur: Mister Money vrijdag 7 januari 2011
Banksparen is een middel om op een fiscaalvriendelijke manier je pensioen aan te vullen. Deze vorm van pensioensparen bestaat inmiddels al weer drie jaar en wordt steeds populairder. Toch is voor veel mensen nog onduidelijke welke belastingvoordelen ze met banksparen kunnen genieten. Dit artikel ligt kort toe hoe in 2011 banksparen belastingtechnisch geregeld is.

Banksparen is in 2008 geďntroduceerd als alternatief voor de lijfrenteverzekering. Tot die tijd was het alleen mogelijk om via een levensverzekering te sparen voor een aanvulling op je pensioen. Met de invoering van banksparen is het ook mogelijk geworden om pensioensparen bij een bank onder te brengen. Dit alternatief heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen en steeds meer banken bieden banksparen voor je pensioen aan. Hiermee is de concurrentie op de markt voor pensioenaanvullingen fors toegenomen.

Bij banksparen kun je kiezen voor een periodieke inleg of een grotere inleg ineens (koopsom). Dit geld wordt op een spaar- of beleggingsrekening gestort. Je kunt zelf kiezen of je wilt sparen of beleggen. De rekening waarop het geld staat is altijd geblokkeerd. Dat wil zeggen dat je het geld niet eerder op kan nemen dan aan het einde van de looptijd.

Belasting banksparen 2011
Als je kunt aantonen dat er sprake is van pensioengat, biedt banksparen bepaalde belastingvoordelen in box 1. Je mag dan namelijk de ingelegde premie of koopsom aftrekken van de belasting. Hoeveel je belastingvrij mag inleggen wordt bepaald aan de hand van je jaarruimte en je reserveringsruimte. Deze kun je berekenen op de website van de Belastingdienst en kan ieder jaar verschillen. Het is dus verstandig om ieder jaar even te controleren hoeveel je precies belastingvrij mag inleggen.

Grofweg wordt er bij het bereken van de jaar- en reserveringsruimte vanuit gegaan dat je tegen de tijd dat je met pensioen gaat 70 procent van je laatst verdiende loon moet kunnen ontvangen. Deze 70 procent bestaat uit een deel AOW, een eventuele pensioenregeling via je werkgever en je eigen aanvulling.

Een ander belastingvoordeel dat banksparen biedt is dat je geen vermogensbelasting in box 3 betaald over het spaartegoed. Als je via een gewone spaarrekening spaart voor je pensioen moet je hier wel vermogensbelasting over betalen, mits het tegoed uitkomt boven de drempel van 20.785 (2011). Wanneer je kiest voor banksparen betaal zowel tijdens de opbouw- als tijdens de uitkeringsfase geen vermogensbelasting.
 
Je gaat tijdens de uitkeringsfase wel inkomstenbelasting betalen over het uitgekeerde bankspaartegoed, maar omdat je na je 65ste meestal in een lagere belastingschijf terechtkomt, is dit minder ongunstig dan het misschien lijkt

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Banksparen pensioen 2014 – Uitleg en regels
Banksparen pensioen 2013 - Uitleg & fiscale regels
Banksparen 2012
Banksparen 2010
Banksparen 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom