Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Banksparen en de hypotheek

Auteur: Mister Money zondag 5 januari 2014
Er kan op verschillende manieren gespaard worden voor de aflossing van een hypotheek. Fiscaal vriendelijk sparen was voorheen alleen mogelijk via een verzekering, maar met de komst van banksparen is aan deze hegemonie een einde gekomen.

Enkele jaren geleden kon alleen middels een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) belasting vriendelijk gespaard worden voor de aflossing van de hypotheek. In 2008 is hier het zogenoemde banksparen aan toegevoegd. De spaarvorm wordt ook wel Spaarrekening Eigen Woning (SEW) genoemd. Banksparen voor de aflossing van je hypotheek kon de deelnemer een belastingvoordeel opleveren: 
 • Over het opgebouwde spaartegoed (box 3) hoeft geen vermogensbelasting betaald te worden.
 • In box 1 moet je belasting betalen over het rentevoordeel dat behaald wordt boven een bepaalde vrijstelling.
Deze belastingvoordelen gelden alleen voor mensen die de bankspaarhypotheek voor 1 januari 2013 hebben afgesloten. Vanaf deze datum is het verplicht om minimaal annuďtair af te lossen om gebruik te kunnen maken van belastingvoordelen. 

Voor degenen die voor 2013 deze hypotheekvorm hebben afgesloten, golden een aantal voorwaarden. Het opgebouwde spaartegoed moet bijvoorbeeld verplicht gebruikt worden voor de aflossing van de hypothecaire lening. De looptijd van de SEW mag maximaal dertig jaar bedragen. Tijdens de looptijd van de geblokkeerde spaarrekening mag geen geld van de rekening gehaald worden, tenzij het geld wordt gebruikt voor de aflossing van de lening.

Sparen
Periodiek (maandelijks of jaarlijks) wordt een bedrag gestort op de SEW. De hoogte van dit bedrag is op een dusdanige manier vastgesteld dat aan het einde van de looptijd een eerder vastgesteld bedrag afgelost kan worden. Het sparen kent een belangrijke regel. Over de gehele looptijd mag de hoogste inleg in een jaar niet meer zijn dan tien maal de laagste jaarinleg.

Daarnaast heb je alleen recht op het belastingvoordeel als je minimaal vijftien jaar een bedrag stort op de bankspaarrekening. Maximaal is een bedrag van 36.300 euro van het totale spaartegoed vrijgesteld. Dit bedrag geldt voor een periode van vijftien jaar. Als er twintig jaar gespaard wordt, ligt het bedrag op 157.000 euro. De vrijstelling geldt voor belastingplichtigen. Als jij en je partner samen de hypotheek betalen, dan worden de vrijgestelde bedragen verdubbeld. Als het spaartegoed boven de vrijstelling uit komt, dan moet belasting afgedragen worden (box 1).

Verzekering
Als er gekozen wordt voor de oude variant (spaarhypotheek), dan is hier in de meeste gevallen een overlijdensrisicoverzekering aan gekoppeld. Bij banksparen is dit niet het geval. Je kunt wel een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wat is banksparen precies?
Banksparen: kosten en rendement
Banksparen: wat moet u doen?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht