Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen voor pensioen: banksparen of lijfrente

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) zaterdag 16 december 2017
Banksparen is een fiscaalvriendelijke manier om te sparen voor (een aanvulling op) je pensioen. De aftrekbaarheid van de premie en het onbelast sparen in box 1 was voor de introductie van deze spaarvorm in 2008 alleen nog weggelegd voor verzekeraars. Met de invoering van banksparen kunnen dus ook banken een fiscaal vriendelijk spaarproduct aanbieden. De fiscale regels voor beide spaarvormen zijn nagenoeg gelijk, maar toch zijn er een paar belangrijke verschillen.

De uitkeringsduur is afhankelijk van het bedrag dat je gespaard hebt en het aantal uitkeringen. De uitkering bij banksparen dient minimaal vijf jaar te zijn, vanaf het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd. Je betaalt ook progressief belasting over het behaalde rendement.

Overlijden
Een bankrekening kent in tegenstelling tot een levensverzekering geen sterfterisico. Bij overlijden zal de bankrekening in de nalatenschap vallen. Een verzekering valt niet in nalatenschap, maar gaat naar de tweede begunstigde op de polis. Als deze persoon komt te overlijden, dan vervalt de uitkering . Voor een levensverzekering geldt een levenslange uitkering tot aan je dood. Een bankspaarproduct keert een bepaalde periode uit. Als de pot leeg is, dan komt de uitkering te vervallen.

De juiste keuze tussen sparen voor je pensioen via een bankrekening en een verzekering is dus afhankelijk van de(onbekende) sterftedatum en de hoogte van het gespaarde kapitaal.

Kosten en rendement
De kosten van een bankspaarrekening zouden lager moeten zijn en het rendement zou om deze reden hoger en/of veiliger moeten zijn. De vraag is maar of dat zo is, hoe wordt er immers aan de bankspaarrekening verdiend?

Een spaarrekening, zoals wij deze kennen, is een flexibel geautomatiseerd massaproduct in box 3. Kenmerkend voor een spaarrekening zijn lage kosten, een iets hoger rendement en weinig risicoís. Banksparen is een product dat in box 1 valt. Hierdoor zijn er direct allerlei wettelijke regels op van toepassing. In plaats van een massaproduct wordt het een individueel en complex product. Daar gaan veel advies-, personeels,- beheers-, service,- en administratiekosten in zitten. Deze kosten moeten betaald worden. De kostenstructuur bij een verzekering is wat hoger, maar wordt door efficiŽnte automatisering steeds lager. Echter zit in een verzekering vaak een kapitaal gebakken dat vrijkomt bij een overlijden. Dit kost geld. Bij een bankspaarproduct krijg je bij overlijden wat er in de pot zit. Er dient dan wel een losse overlijdensverzekering te worden gesloten.

Overige aspecten
Het banksparen moet ook een betere marktwerking tussen banken en verzekeraars teweeg brengen. Verzekeraars en banken zijn echter zeer nauw met elkaar verbonden en hebben wederzijdse belangen. Het is maar de vraag of er een gezonde concurrentie ontstaat. Omdat de kosten en het rendement vooralsnog onduidelijk zijn, is het goed mogelijk dat uit commerciŽle overwegingen de introductierendementen leuk zijn en/of na verloop van tijd onvoorziene kosten worden doorberekend.

Tot slot
Het is mogelijk om bestaande verzekeringen om te zetten naar bankspaarproducten. Dit moet je zeker niet doen zonder een gedegen advies in te winnen. Er moet een goede afweging gemaakt worden tussen kosten, overlijden, fiscaal regime en persoonlijke wensen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Pensioen banksparen in ít kort
Lijfrenteverzekering in ít kort

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet