Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pensioen banksparen in ít kort

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) donderdag 9 januari 2014
Op een belastingvriendelijke manier sparen voor je pensioen kan al heel lang via een lijfrentepolis bij een verzekeraar. Sinds enige tijd kan ook bij de bank fiscaalvriendelijk gespaard worden door een bankspaarproduct af te sluiten. Op deze manier kan het pensioentekort op eenvoudige en nieuwe wijze worden aangevuld.

Wie met een lijfrenteverzekering spaart voor een (aanvullend) pensioen na de , heeft recht op belastingvoordeel. Tenminste, als er sprake is van een aantoonbaar pensioentekort. Veel Nederlanders kampen met een dergelijk tekort. Je hebt bijvoorbeeld een pensioentekort als je een tijdje niet of minder gewerkt hebt of als je op latere leeftijd bent begonnen met pensioensparen.

Banksparen
Met de introductie van het banksparen heb je onder dezelfde voorwaarden ook recht op belastingvoordeel met een bancair product. Verschillende banken, maar ook verzekeraars, bieden deze nieuwe bankspaarproducten aan. Het gaat bij banksparen om speciale geblokkeerde bankspaarproducten voor je pensioen. Spaar je op een gewone spaarrekening voor je pensioen, dan heb je geen recht op fiscaal voordeel. Ook al heb je een pensioentekort. Daarnaast betaal je gewoon 1,2 procent vermogensbelasting als je spaartegoed hoger is dan de drempel van 21.139 euro. Daartegenover staat natuurlijk wel dat je altijd de beschikking hebt over je spaartegoed. Dat is met een lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct niet het geval.

Premies aftrekken
Het fiscale voordeel voor mensen met een pensioentekort houdt in dat de premies of betalingen tot een bepaald bedrag mogen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Hoeveel er precies in aftrek mag worden genomen, is afhankelijk van de zogenaamde jaarruimte. Ook hoeft er geen 1,2 procent vermogensbelasting betaald te worden, zoals bij een gewone spaarrekening het geval is. Het totale voordeel kan neerkomen op duizenden euroís per jaar.

Wanneer het bedrag op de geblokkeerde rekening of lijfrente uitgekeerd wordt, wordt er wel belasting betaald. Want dit kapitaal wordt door de Belastingdienst gewoon gezien als inkomen in box 1. Er kan in het toptarief wel 52 procent belasting zijn verschuldigd. Maar, omdat het bedrag pas vrijkomt vanaf de pensioengerechtigde leeftijd, valt de deelnemer vaak in een lagere belastingschijf. Door middel van deze belastingvoordelen kan een pensioentekort dus fiscaal vriendelijk worden aangevuld. Let op, ůůk over het rendement dient belasting betaald te worden.

Jaarruimte berekenen
Het bedrag dat je van de belasting mag aftrekken (de jaarruimte) kun je berekenen met de Rekenhulp Jaarruimte op de website van de Belastingdienst. Voor de berekening van de jaarruimte wordt gekeken naar de hoogte van het inkomen en het bedrag dat je aan pensioen hebt opgebouwd in het voorgaande jaar. Dus wil je het jaarruimte berekenen, dan heb je dus je inkomens- en pensioengegevens uit het jaar ervoor nodig.

Inhaalregeling
Voor mensen met een pensioengat die al langer lijfrentepremies voor hun oude dag betalen, maar de jaarruimte niet hebben benut, bestaat de inhaalregeling. Er is in dit geval alsnog recht op fiscaal voordeel over de voorgaande zes jaar. Daarvoor zul je de zogenoemde reserveringsruimte moeten berekenen. Ook dat kan op de website van de Belastingdienst. De reserveringsruimte heeft wel een maximum.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Sparen voor pensioen: banksparen of lijfrente
Lijfrenteverzekering in ít kort

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet